Industrija Br.57 - page 29

industrija pakovanja
MESSER TEHNOGAS A.D.
Industrija 57 / avgust 2015.
29
Gasovi koje Messer koristi u prehrambenoj industri-
ji nalaze se na pozitivnoj listi aditiva-gasova (Food
Grade), čiji se kvalitet proverava i ima deklaraciju
po Pravilniku o kvalitetu i drugim zahtevima za adi-
tive i njihove mešavine za prehrambene proizvode
(Sl. List SRJ, br. 32/2001). Messer Tehnogas je prvi u
Srbiji dobio sertifikat FCCS 22000 - sistem bezbed-
nosti hrane.
Kao takvi, gasovi Messer Tehnogasa imaju označenu
nomenklaturu:
E 941 azot gas za pakovanje
E 290 ugljen-dioksid konzervans, gas za pakovanje
E 948 kiseonik gas za pakovanje
Po HACCP standardima, gasovi i gasne smeše u
prehrambenoj industriji dobili su nazive Gourmet.
To je nova linija pakovanja životnih namirnica u
modifikovanoj atmosferi po recepturi Messer-ovih
vrsnih stručnjaka.
AZOT
Inertan gas, nema hemijske interakcije sa supstanca-
ma sa kojima dolazi u kontakt.
Korišćenje azota omogućava manji efekat skuplja-
nja (sužavanja) folije za pakovanje koje nastaje zbog
prisustva CO
2
(mada se koriste njihove mešavine);
sprečava oksidaciju, užegnuće, razmnožavanje plesni,
napade insekata.
UGLJEN-DIOKSID
Lako se rastvara u tečnosti i mastima proizvoda.
Usporava razvoj mikroorganizama, bakterija i pojavu
plesni i na taj način produžava konzervaciju (rok tra-
janja) namirnica.
Bakteriostatski efekat CO
2
optimalan je na temperatu-
rama nižim od 5°C.
KISEONIK
Ovaj gas je generalno nepoželjan prilikom pakova-
nja i cilj je da se u pakovanju svede na minimum.
Odgovoran je za razvoj aerobne mikroflore i za oksi-
daciju nekih hranljivih sastojaka (vitamini, lipidi) što
dovodi do gubljenja hranljive vrednosti i promene
boje, kao i pojave neprijatnih mirisa. Međutim, nje-
govo prisustvo je neophodno da bi se očuvala crvena
boja mesa, određeni vitalni mikroorganizmi (tipično
za mlečne proizvode) i sprečio rast anaerobnih mikro-
organizama. MAP u principu ima za cilj da eliminiše ili
umanji nivo kiseonika (osim u posebnim slučajevima,
kao što je pakovanje crvenog mesa, ili da se spreči
razvoj anaerobnih bakterija) i da poveća koncentra-
ciju CO
2
do 20% ili više, da bi se onemogućio razvoj
bakterija i plesni.
Ukoliko je potrebno, ravnoteža modifikovane atmos-
fere uspostavlja se azotom, npr. ukoliko ugljen-dioksid
ima tendenciju da se rastvori u proizvodu, uzrokujući
tako oštećenja na pakovanju.
MAP uglavnom zahteva mešavinu najmanje dva gasa,
a optimalne proporcije variraju u zavisnosti od proi-
zvoda. Svaki od gasova u smeši zadržava svoje osobi-
ne, na osnovu kojih je i primenjen za MAP.
industrija pakovanj
Messer Tehnogas AD
Banjički put 62, 11090 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3537200
Fax: +381 11 3537291
E-mail:
Internet:
Messer je ime koje se već više od 100 godina
povezuje sa industrijskim gasovima. Messer
Tehnogas proizvodi i snabdeva kupce kiseonikom,
azotom, argonom, ugljen-dioksidom, vodonikom,
helijumom, inertnim gasovima za zavarivanje,
specijalnim gasovima, gasovima za medicinsku
upotrebu i širokim spektrom gasnih smeša.
E 941
E 290
E 948
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,...116
Powered by FlippingBook