X-RAY INSPEKCIJA HRANE PODRŽANA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM

Komentari: 0

Imali smo priliku da sretnemo i upoznamo tim strastvenih profesionalaca posvećenih svom cilju – kreirati, proizvesti i predstaviti stručnoj javnosti najefikasnije sisteme X-Ray inspekcije za proizvodne linije u industriji hrane.

"Naša misija je da osnažimo industrije sa pouzdanim i efikasnim inline inspekcijskim rendgenskim rešenjima.’’

DIRATECH tim je opredeljen da ostane na čelu tehnološkog napretka i da svojim delovanjem podrži i osavremeni inspekcijska rešenja u fabrikama hrane.

Neprekidnim usavršavanjem sopstvenih algoritama dubokog učenja i tehnika obrade slika, DIRATECH obezbeđuje najrobusnije i najefikasnije sisteme inspekcije prilagođene potrebama INDUSTRIJE HRANE.

U prilog posvećenosti DIRATECH tima govori i Podrška koju su dobili.

Naime, Projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

X-Ray inspekcijski uređaji su široko rasprostranjeni u industrijskim pogonima u cilju pregleda kvaliteta, prisustva neuslovnih elemenata, ispravnosti hrane koja se pakuje i distribuira prodajnom mrežom prehrambenih prodajnih mesta.

Kada kupujemo zapakovanu hranu imamo uverenje da je u potpunosti ispravna, što i zakonska regulative nalaže.

Šta je prednost ili novost u X-Ray uređajima koje kreira i predlaže DIRATECH i koje podržava Fond za inovacionu delatnost?

REŠENJE PRILAGOĐENO KONKRETNIM POTREBAMA KORISNIKA

DIRATECH tim stručnjaka svakom projektu pristupa posvećeno i detaljno, blisko sarađuje sa profesionalcima za preradu hrane kako bi razumeli jedinstvene potrebe i zahteve.

Analizom dolazimo do prilagođenog X-ray rešena za inspekciju kontaminata koje se integriše u proizvodnu liniju, pružajući rešenje po principu "ključ u ruke" koje podiže praksu bezbednosti hrane na najviši mogući nivo.

INDUSTRIJSKI STANDARDI X-RAY INSPEKCIJSKIH ANALIZA

Prehrambena industrija podleže rigoroznim propisima i standardima kvaliteta. DIRATECH inline rešenja za X-RAY inspekciju su dizajnirana ne samo da ispune, već i prevaziđu ove zahteve, daju preciznije i pouzdanije rezultate inspekcije.

ŠTA JE TO NOVO I BOLJE KOD DIRATECH X-RAY REŠENJA

DIRATECH inline sistem za X-RAY inspekciju koristi najsavremenije multispektralne detektore visoke rezolucije, sposobne da snime detaljne slike sa izuzetnim nivoom detalja.

Za razliku od konvencionalnih detektora, krhotine i komadići male gustine sada se mogu detektovati pomoću ove nove tehnologije.

Obrada slike visoke rezolucije je izazov koji zahteva posebne algoritme dubokog učenja – modeli prepoznavanja su predmet kontinuiranih "obuka’’ podacima, slikama iz stvarnih situacija, omogućavaju X-Ray uređajima da prepoznaju vrlo suptilne nepravilnosti, složene obrasce specifične za razne sektore prehrambene industrije.

Ovaj proces rezultira neuporedivom preciznošću, smanjenjem lažnih pozitivnih i lažnih negativnih rezultata, pružajući izuzetno visok nivo pouzdanosti, koji se ne može dobiti niti očekivati od klasičnih X-Ray uređaja.

Tradicionalni detektori x-zraka obezbeđuju signal srazmeran gustini delova proizvoda koji se analiziraju, čime se formira crno-bela slika u nijansama sive.

Novi multispektralni detektor x-zraka u DIRATECH sistemu, u stanju je da odredi nivoe energije nakon apsorpcije x-zraka u proizvodu, a kako svaki materijal ima svoj jedinstveni energetski potpis, povećava se sposobnost sistema da razlikuje slične materijale kao što su oni koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Ovakva detekcija omogućava dodavanje još jedne dimenzije i formiranje kolorne slike.

Navedene prednosti naročito su važne za detekciju kontaminata manje gustine, računajući i plastične kontaminate, komad folije, plastične trake...

Prema podacima iz EU, 30% povlačenja prehrambenih proizvoda uzrokovanih pronalaskom fizičkih kontaminata potiče od neke vrste plastičnih materijala.

Pored toga, novi detektor doprinosi značajno unapređenoj detekciji kontaminata veće gustine i sitnih metalnih i staklenih krhotina.

Tako se mogu detektovati krhotine stakla u staklenoj ambalaži, opiljci metala, prisustvo kosti i slično.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA (AI - DEEP LEARNING)

Kako bi se podržale napredne funkcije detektora, potrebno je softversko rešenje koje u realnom vremenu analizira sliku i automatski odbacuje proizvode sa kontaminatom.

Pošto detektor formira veliku količinu podataka, potrebni su algoritmi za brzu i preciznu obradu. Implementiramo model dubokog učenja (deep learning) koji kao dodatak tradicionalnom pristupu, detektuje teško uočljive kontaminate koji predstavljaju problem standardnoj X-RAY detekciji.

Posebno izražen izazov u tradicionalnim inspekcijskim uređajima su – odbacivanje lažno negativnih i visok nivo lažno pozitivnih proizvoda.

Kako bi se ovo prevazišlo i podigao nivo efikasnosti rada inspekcijske stanice, DIRATECH uređaj karakteriše:

Visok kvalitet snimanja obezbeđuje X-RAY generator dovoljne snage, visokog odnosa jačine signala i šuma, čemu presudno doprinose karakteristike detektora opisanih karakteristika.

Softversko rešenje za detekciju kontaminata ima presudnu ulogu u analizi X-RAY slike i odlučivanju o detekciji kontaminata.

Veoma je važno da algoritmi za detekciju budu najbolje izabrani u odnosu na vrstu proizvoda koji se inspektuje.

Sve ove uslove, značajna poboljšanja u odnosu na klasične X-Ray uređaje obezbeđuje posvećeni DIRATECH tim sa svojim inovativnim rešenjima, u saradnji i saglasnosti sa stručnim timom korisnika, a u cilju visoke efikasnosti i preciznosti inspekcijskih rezultata i ispravnosti i bezbednosti prehrambenih proizvoda.

DIRATECH uređaj je proizveden uz podršku Fonda za inovacionu delatnost, a koliko je rigorozan proces odabira projekata, govori u ime kvaliteta i doprinosa uređaja razvoju inspekcijskih rešenja u prehrambenoj industriji.

Brojni donosioci odluka u najznačajnijim fabrikama hrane u Srbiji i regionu su obavešteni o dolasku novog uređaja, učestvuju u konsultacijama i zajedno sa stručnjacima DIRATECH-a doprinose razvoju i najboljim rezultatima.

U ovom broju smo tematski pisali o primeni DIRATECH uređaja u industriji hrane.

Međutim, DIRATECH X-Ray uređaj može da se koristi za inspekciju nepravilnosti u proizvodima na proizvodnim linijama u bilo kojoj proizvodnoj oblasti i grani industrije, o čemu ćemo pisati u narednom broju Industrije.

U očekivanju prezentacije DIRATECH X-Ray solucije, INDUSTRIJA podržava rad i napore da se ostvari vidljivi pomak u ovoj zahtevnoj, tehnološki naprednoj i važnoj oblasti!

Digital Radiography Technologies doo
Veljka Dugoševića 54/A3/1,
11050 Belgrade, Serbia
+381 60 144 88 04
contact@diratech.com
www.diratech.com






 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti