VEK INOVATIVNOG ABB NASLEĐA AUTOMATSKIH OSIGURAČA (MCB)

Komentari: 0

• Sto godina od svog nastanka, inovacije u tehnologiji zaštite električnih kola postaju epicentar bezbednog puta do nulte emisije CO2 , jer obnovljivi izvori energije zahtevaju mrežno upravljanje

• Originalni ABB automatski osigurač (MCB) i dalje postavlja industrijske standarde u pogledu performansi, kompaktne veličine, povezivosti i transparentnosti

• Fleksibilni dizajn omogućava uštedu vremena pri lakšoj ugradnji, pomažući u rešavanju trenutnog nedostatka visokokvalifikovane radne snage u ovom industrijskom sektoru.

Prvi svoje vrste, ABB automatski osigurač (MCB) obeležava stogodišnjicu zaštite električnih kola, konstantno evoluirajući kako bi zadovoljio potrebe održivosti u budućnosti .

ABB u Srbiji će važnost ovog jubileja obeležavati tokom čitave jeseni, a naročito na predstojećem 14. CIRED savetovanju, koje će se održati od 16. do 20. septembra na Kopaoniku.

Kada se ima u vidu činjenicu da četvrti na svih požara izbija u stambenim objektima, automatski osigurači nisu doneli samo revoluciju u očuvanju bezbednosti naših domova, već i električnu bezbednost na nivou čitavog društva, od železničke infrastrukture do fabrika, stambenih i poslovnih zgrada i data centara.

Kada ABB automatski osigurač reaguje na kratke spojeve ili preopterećenja, on okida i prekida strujno kolo u roku od 10 milisekundi, što je 10 puta brže od treptaja oka.

Kada se to dogodi, sam prekidač je izložen visokim temperaturama koje se kreću od 5.000 do 6.000 stepeni Celzijusa, što je temperatura koja topi kamenje.

Ipak, uprkos tome, vlasnici domaćinstva danas mogu na jednostavan način da uključe osigurač i time omoguće da se ponovo uspostavi protok električne energije, bez potrebe da se vrši zamena uređaja.

Kako sve više graviti ramo ka budućnosti sa neto nulti m emisijama ugljenika, od presudnog je značaja da se poveća elektrifi kacija i integrišu raznovrsniji izvori obnovljive energije.

To znači da uređaji za zaštitu moraju da se nose sa još većim električnim opterećenjima zajedno sa varijacijama u snabdevanju i potražnji za električnom energijom.

Kompanija ABB nudi zaštitnu elektro opremu za sve namene, od solarnih panela i toplotnih pumpi do električnih vozila, pružajući zašti tu od kvarova kao što su diferencijalna struja, prenaponski udari, struja zemljospoja ili električnih lukova prouzrokovanih kvarovima.

"ABB portfolio proizvoda, usmeren ka budućnosti , namenjen je prvenstveno posti zanju energetske efikasnosti i transparentnim, održivim praksama.

Takođe, u fokusu naše pažnje je laka ugradnja koja je od neprocenjivog značaja u situacijama gde se tržište suočava sa manjkom visokokvalifikovane radne snage," izjavio je komercijalni direktor ABB u Srbiji, Aleksandar Ćosić, dodajući: "Kroz naše kompaktne, modularne i fleksibilne dizajne opreme, omogućavamo da se objekti raznih namena brzo i sigurno modernizuju i u njih integrišu obnovljivi izvori energije.

To je ključni faktor za bezbedan razvoj održivih i modernih zajednica, gradova i urbanih pejzaža naše budućnosti ."

Današnji zaštitni uređaji omogućavaju da objekti širom sveta, bili oni novi ili stari, budu bezbedniji, pametniji i održiviji.

Kompaktan dizajn omogućava naknadnu ugradnju, čak i kod zgrada istorijske vrednosti gde je prostor vrlo ograničen.

Drvene konstrukcije u velikom broju značajnih istorijskih objekata u svetu, kao što je Vetrenjača u Kinderdajku, u Holandiji, i Katedrala u Ahenu, u Nemačkoj, posebno su osetljive na električne kvarove koji mogu izazvati požare.

Kod ovih objekata, koji spadaju u svetsku baštinu pod zaštitom Uneska, električni sistemi su unapređeni ugradnjom kompaktnih zaštitnih uređaja kao što su: uređaji za detekciju električnog luka usled kvara (AFDD) koji imaju integrisane osigurače diferencijalne struje sa prekostrujnom zaštitom (RCBO), koji će sačuvati ove spomenike kulture za buduće naraštaje.

ISTORIJAT

Preteča kompanije ABB pod imenom "Brown, Boveri & Cie (BBC)" je 1918. godine kupila "Stotz Kontakt", kompaniju za snabdevanje električnom energijom sa sedištem u Manhajmu, u Nemačkoj.

Osnivač kompanije, Hugo Štoc, ostao je u kompaniji BBC gde je u saradnji sa svojim glavnim inženjerom, Hajnrihom Šahtnerom, izumeo prvi automatski osigurač (MCB) koji se resetuje i patentirao ga u novembru, 1924. godine.

Sa kombinacijom termičkih i magnetnih okidača u jedinstveni uređaj za višekratnu namenu, automatski osigurač je patentiran 1924. godine, a mogao je da isključi jaku struju što je značilo da nije bilo potrebe da se uređaj iznova menja.

Danas kompanija ABB ima osam fabrika širom sveta koje proizvode više od 100 miliona automatskih osigurača godišnje.

Inovacije vezane za automatske osigurače se kontinuirano odvijaju, kako tehnologija nastavlja da se razvija.

Bilo da se radi o kućnoj, komercijalnoj ili industrijskoj nameni, cirkularnost proizvoda, njegova kompaktnost i jednostavnost za upotrebu u suočavanju sa zahtevima u pogledu energetske efikasnosti , regulatornim i korporativnim zahtevima, kao i stalno novim zahtevima potrošača iznova oblikuju današnje automatske osigurače.

U poslednjih nekoliko godina, ABB je na tržište plasirao potpuno nove generacije zaštitnih uređaja koji su, pored tehnoloških inovacija, nosioci i EcoSolutionsTM oznake koja garantuje da je proizvod potpuno sertifikovan i transparentno, putem QR
koda, daje detalje klijentima o cirkularnosti uređaja.

Kao i svi uređaji s EcoSolutionsTM oznakom, i ABB S300 P automatski osigurač nove generacije načinjen je od izdržljivih materijala s visokom mogućnošću recikliranja, uz uputstva za odgovorno postupanje na kraju životnog ciklusa.

Osim što garantuje sigurnost protoka električne energije, ABB S300 P je dizajniran da traje, obezbeđujući ujedno smanjenje gubitaka do 20% u poređenju sa sličnim proizvodima.

Daljom optimizacijom performansi automatskih prekidača uz pomoć novih tehnoloških dostignuća, budući uređaji će definitivno ući u još širu primenu u razgranatijim delovima električnih instalacija.

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:

ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11010 Beograd
Zoran Grujić
Tel: +381 11 3094 358
zoran.grujic@rs.abb.com
RS-office@abb.com
www.abb.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti