Vario-X kao ključ za umreženu proizvodnju - Koncepti instalacije koji odgovaraju upotrebi

Komentari: 0

Industrijska automatizacija prolazi kroz fazu temeljnih promena, koja zahteva prilagođavanja u oblasti proizvodnje.

Murrelektronik sa Vario-X predstavlja skalabilan i otvoren sistem za decentralizaciju infrastrukture postrojenja, koji kreira osnovu za fabriku budućnosti.

Pomoću digitalnog blizanca se povećava efikasnost, optimizuju se radni procesi, sprečava se pojava smetnji i produžava se životni vek postrojenja.

Opciono korisnici mogu da postepeno integrišu softverske funkcije kao što su Voice Control te tehnologije veštačke inteligencije i IIoT.

Prvi korak prema pametnoj fabrici

Do sada veoma mali broj fabrika je iskoristio mogućnosti digitalizovanog i automatizovanog rada.

Spektar seže od digitalnih blizanaca preko inovativnog softvera pa do robota podržanih veštačkom inteligencijom i samoučećih sistema.

Transformacija često započinje sa digitalizacijom arhitekture mašina koja je još uvek analogna. Decentralizovana struktura postrojenja je obećavajući pristup savladavanju izazova.

Sa sistemom Vario-X kompanija Murrelektronik nudi decentralizovano, skalabilno rešenje otvoreno prema raznim interfejsima, koje preduzećima olakšava digitalnu transformaciju, čini razvodne ormane suvišnim, smanjuje troškove ožičenja i koje može da se parametrira putem aplikacije.

Pomoću sistema se sve funkcije automatizacije mogu realizovati precizno prema potrebama i individualno

Ali kakvu dodatu vrednost imaju koncepti automatizacije za korisnike i integratore?

Odgovor glasi: Efikasnost - i to u svakom pogledu. To konkretno znači da se recimo troškovi instalacije mogu jasno smanjiti, zahvaljujući modularizovanim komponentama i jedinicama. Instalacija i povezivanje kablovima senzora i aktivatora vrši se kod Vario-X shodno tome po principu Plug-and-Play, sa fabrički konfekcioniranim utikačima M12 i MQ15, bez greške i za najkraće vreme.

Dugotrajni, a time i skupi instalacioni radovi na razvodnom ormanu, kao što su skidanje izolacije i postavljanje ovojnica završetaka provodnika kao i priključivanje, u potpunosti otpadaju.

Ako jedna stanica nije dovoljna za upravljanje celokupnom mašinom, dodatne stanice, na primer u svrhu dodatnog strujnog napajanja, bez problema mogu da se decentralizovano postave na mašini i međusobno povežu.

Takođe se pojedinačni UI moduli mogu instalirati sasvim bez Backplane ploče na senzorima/aktivatorima.

Rezultat: Vitka arhitektura kablova i zategnuti priključci za mašinu.

Vario-X integriše sve elemente periferije od senzora do Cloud-a u jedan jedini sistem automatizacije.

Upravljanje se vrši putem Voice Control-a

Zahvaljujući pametnom telefonu i pametnom satu upravljanje putem aplikacija, asistenti upravljani govorom i upravljanje gestovima prisutni su u svakodnevnici i postaju deo sveta tehnologije automatizacije.

Murrelektronik upotrebom Vario-X pokazuje koliko lako upravljanje robotom funkcioniše putem gestova ili govora.

Polazna tračka je bila aplikacija za sektor gradnje karoserija, kod koje robot upravljan govorom fino podešava naprave za zatezanje.

Tako se mašinama i postrojenjima može efikasnije upravljati, jer korisnici imaju slobodne svoje ruke za druge zadatke i putem govora mogu da aktiviraju neposredne akcije mašina.

Mašina obrnuto rukovaocu na primer može da javi stanja smetnje ili pozicije putem govora – usled toga otpada put prema interfejsu čovek-mašina (HMI).

Time se optimizuju ne samo procesi kretanja, već osim toga povećava i produktivnost.

Još jedna bitna prednost Voice Control-a je praktičnost za korisnike: sistemi za upravljanje govorom mogu da se programiraju tako da prepoznaju više jezika i razne naglaske.

Ovo je posebno bitno u proizvodnim okruženjima, u kojima rade zaposleni iz raznih zemalja.

Sposobnost podrške za razne jezike i dijalekte značajno doprinosi efikasnosti i bezbednosti, jer se nesporazumi svode na minimum i tako mogu da se prevaziđu jezičke barijere.

Prediktivno održavanje sa Zwilling 4.0

Digitalni blizanac tokom rada pruža važan doprinos u pogledu praćenja stanja i prediktivnog održavanja.

Upotrebom veštačke inteligencije u kombinaciji sa digitalnim blizancem Vario-X-a korišćenje postaje jednostavno: Ako se podaci učitaju u odgovarajuće softverske i analitičke alate, mogu se detektovati anomalije u procesnom toku i pravovremeno pokrenuti mere za njihovo otklanjanje.

Vario-X meri tačnost procesa automatizacije u skladu sa strategijom Lab-to-Field direktno u mašinskom postrojenju.

I zato što blizanac odmah prepozna komponente koje su za to potrebne, oni mogu da se unapred uzmu iz skladišta ili naruče.

U najboljem slučaju se tako mogu u sprečiti otkazi mašine – a da delovi ne moraju da se menjaju nepotrebno često.

Putem dugoročne analize prikupljenih podataka se osim toga mogu izvesti zaključci o energetskoj efikasnosti i pokrenuti simulacije raznih izmena procesa, koje daju informaciju o mogućim potencijalima uštede.

Vario-X je u stanju da projektovanje, simulaciju i kasnije praćenje rada kao i upravljanje održavanjem postrojenja kompletno prebaci u digitalni svet.

Sistem sa mogućnostima koje su tamo dostupne može da postane ključ tehnologije automatizacije spremne za budućnost.






0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti