U izgledu povezivanje srpskog i kanadskog startap ekosistema

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović je u okviru zvanične posete Kanadi, posetila sa delegacijom Ministarstva MaRS Discovery District, jednu od vodećih neprofitnih organizacija u Torontu, čija je misija podrška komercijalizaciji naučnih istraživanja i inovacija, i tom prilikom je dogovorena institucionalna saradnja,.

Begović je navela da je MaRS pionir u povezivanju javnih istraživanja i privatnih preduzeća, sa ciljem kreiranja uspešnih globalnih biznisa u oblastima nauke, tehnologije i društvenih inovacija.

Ministarka je rekla da je ovo najveći inovacioni hab u Severnoj Americi, što i te kako govori o snazi jedne ovakve organizacije.

Prema njenim rečima, veličina ovog inovacionog haba je vrlo slična veličini našeg budućeg BIO4 kampusa, tako da je bilo vrlo korisno da se vidi šta sve jedna ovakva infrastruktura može da uradi za jednu zemlju, preneo je sajt Vlade.

Ovo je takođe spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija koje zajedno rade na inovacijama, istakla je ministarka.

Ona je dodala da u ovom distriktu imaju fantastične programe koje se odnose na međunarodne, inostrane startap kompanije koje dolaze u Kanadu i od ove kompanije dobijaju podršku za razvijanje svog biznisa.

To je fantastičan model koji i srpskim startapima može da pomogne ako se odluče da krenu na tržište Severne Amerike. Ovo može da im bude odskočna daska koja će ih pripremiti za još mnogo oštrije i surovije tržište Sjedinjenih Američkih Država ili će da odluče da ostanu delimično u Srbiji, delimično u Kanadi i da na taj način gradimo i veze između ova dva ekosistema, rekla je ona.

Begović je istakla važnost povezivanja srpskog i kanadskog startap ekosistema, koji, kako kaže, imaju mnogo toga zajedničkog.

Model koji se ovde primenjuje je izuzetno primenljiv i na našu ekonomiju, naš ekosistem i našu kulturu, što je jako bitno. Ako već učimo od drugih ekosistema, važno je da možemo da primenimo neka druga iskustva, objasnila je Begović.

Ministarka je ukazana to da povezivanje sa MaRS distriktom može da pomogne u povezivanju naših startap kompanija, s obzirom na to da je ovde prisutan i Univerzitet u Torontu, to proširuje našu saradnju i u oblasti nauke.

Ovde je sjajna nauka, zaista, ako pričamo o medicinskim i biomedicinskim naukama posle Harvarda, Univerzitet u Torontu je jedan od najačih mesta inovacije i kreacije, ali i fundamentalnih istraživanja iz ovih oblasti. Zato mislim da je jako bitno da se povežemo sa njima i kroz BIO4 kampus, jer kao jedan od stubova BIO4 kampusa vidimo i biomedicinu, rekla je ministarka.

Tokom posete, ministarka Begović se upoznala sa rezultatima rada MaRS-a, koji je od svog osnivanja 2000. godine doprineo stvaranju preko 4.000 radnih mesta i prikupljanju više od 750 miliona dolara u kapitalnim investicijama za startap kompanije.

Takođe, ona je razgovarala o mogućnostima saradnje i povezivanja srpskih startapova i istraživača sa ovom prestižnom organizacijom, koja radi u oblastima kao što su informacione i komunikacione tehnologije, inženjering i društvene inovacije.

Direktorka ove korporacije Alison Nankivel istakla je da je sa ministarkom Begović imala sjajan sastanak.

- Saglasne smo o načinu kako vidimo inovacije i počinjemo da pronalazimo načine za partnerstvo, dodala je Nankivel koja smatra da budućnost partnerstva između Kanade i Srbije leži u građenju kompanija, koje su globalne u ambicijama i koje mogu da podele kako prilike da se zajedno razvijaju tržišta, tako i da se istraže tržišta međusobno.

Prema njenim rečima, ono što se radi u ovoj korporaciji pokazuje da inovatori i preduzetnici iz različitih država žele da sarađuju i uče jedni od drugih, jer je tehnologija po svojoj prirodi globalna.

- Verujem da će većina nauke koja se pretvara u kompanije biti stvorena partnerstvima, posebno u oblasti poput biotehnologije, koja je oblast bitna za Srbiju kao državu, ali i nas u okviru MaRS-a - zaključila je Nankivel.

Na sastanku je dogovoreno i učešće stručnjaka iz BIO4 kampusa na Impact Health konferenciji u junu 2025 godine, a ministarka Begović je direktorku Nankivel pozvala na GPAI samit u Beogradu.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti