SVEČANA PROSLAVA JUBILEJA

Komentari: 0

Dana 21. oktobra 2022. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, Katedra za prostorno planiranje Univerziteta u Beogradu - Geografskog fakulteta, zajedno sa Asocijacijom prostornih planera Srbije (APPS) biće obeležen jubilej 45 godina od osnivanja studijskog programa (tada smera) prostorno planiranje na Geografskom fakultetu – prve i jedine škole planiranja u Srbiji i 25 godina od osnivanja Asocijacije prostornih planera Srbije - nestranačkog, strukovnog, nevladinog i neprofitnog udruženja koje okuplja stručnjake iz oblasti prostornog i urbanistickog planiranja, uredenja, korišćenja i zaštite prostora.

Iako još uvek relativno mlada struka u Srbiji, prostorno planiranje se diči vec ozbiljnim kontingentom svršenih studenata, Diplomiranih prostornih planera koji, obavljajući delatnost u prestižnim institucijama, potvrđuju vrednost obrazovanja koje su stekli na osnovnim i master akademskim studijama, ali i magistarskim i doktorskim studijama.

Opravdanost osnivanja studijskog programa, potvrduju protekle decenije uspešnog rada, a argumentovano to dokazuje:

• Prosečno 40 upisanih studenata po jednoj školskoj godini;

• 1072 diplomirana prostorna planera;

• Više od 250 odbranjenih master/magistarskih radova;

• Više od 40 odbranjenih doktorskih teza;

• Učešce u brojnim naučno-istraživačkim poduhvatima i projektima Iako se sa sigurnošcu može konstatovati da je nastava na Studijskom programu prostorno planiranje stabilizovana na nivou koji se može oceniti kao visoko kvalitetan, nastavno osoblje Katedre za prostorno planiranje konstantno teži osavremenjavanju nastave i usvajanju novih teorijskih i metodoloških postupaka.

To se u prvom redu odnosi na one koji su zasnovani na primeni informacionih tehnologija, čime se unosi dodatni kvalitet u teoriju, metodologiju i praksu prostornog planiranja.

Pored toga, cine se zajednicki napori ka jacanju naucno-istraživackog rada uz tesnu saradnju sa medunarodnim i domacim organizacijama, sa ciljem da se dodatno afirmiše nauka i praksa prostornog planiranja kako u domenu stručne tako i šire javnosti pri rešavanju kapitalnih razvojnih problema sa kojima se društvo suočava.

Katedra za prostorno planiranje, sa tradicijom postojanja dugom 45 godina, u okviru Univerziteta u Beogradu - Geografskog fakulteta postala je prepoznatljiva i priznata kako u Srbiji tako i u Evropi.

Za to su uz Asocijaciju prostornih planera Srbije, zaslužne brojne organizacije, ali i pojedinci, ciji je doprinos razvoju i popularizaciji struke nemerljiv.

Zahvaljujuci njima opstaje težnja da se donosiocima odluka predoči vrednost prostora i značaj prostornog planiranja normalnom funkcionisanju društva i države, kao i značaj institucionalnog i kadrovskog osnaživanja planerske struke, koja iako institucionalno priznata, široj javnosti je još uvek nedovoljno poznata. 

Jačanje svesti o neophodnosti poštovanja prostora i značaju njegovog planskog korišcenja, uređenja i zaštite, kao najbolje dugoročno ulaganje, dug je Geografskog fakulteta, Asocijacije prostornih planera Srbije ali i svih diplomiranih prostornih planera, prema budućim generacijama.

Internet prezentacija Geografskog fakulteta – www.gef.bg.ac.rs
kontakt: dekanat@gef.bg.ac.rs
Internet stranica Asocijacije prostornih planera Srbije - www.apps.org.rs
kontakt: office@apps.org.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti