Startapi iz Srbije i okruženja bore se da održe korak sa regionom CIE

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prva polovina 2024. godine bila je izazovna za startape na Zapadnom Balkanu, pokazuje The Recrusive analiza ulaganja u evropske startape.

Dok je region Centralne i Istočne Evrope (CIE) zabeležio porast finansiranja, sa investicijama koje su dostigle više od 1,15 mlrd EUR, Zapadni Balkan, uključujući Srbiju, bori se da održi korak.

Region i dalje predstavlja tržište u ranoj fazi, sa znatno manje kapitala uloženog u startape u poređenju sa njihovim CIE kolegama.

Status tržišta u ranoj fazi i ograničene investicije u ovom regionu predstavlja značajan faktor koji doprinosi izazovima sa kojima se suočavaju startapi u Srbiji.

Čak i u ovako sumornoj atmosferi, postoje svetle tačke.

Startapi poput Native Teams-a iz Severne Makedonije, koji je osigurao finansiranje od 6,3 mil EUR, i srpskog Collabwriting-a, koji je do sada prikupio 1,4 mil EUR, privlače sve veću pažnju investitora.

Potrebno je uložiti zajednički napor u privlačenje više investicija, negovanje talenata i stvaranje povoljnijeg okruženja za rast startapa. To će zahtevati saradnju između vlada, investitora i startap zajednice.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti