Qualcomm i Alphabet se udružuju za AI u automobilima; Mercedes potpisuje ugovor o čipu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Qualcomm (QCOM) je saopštio da se udružuje sa Alphabetovim Google-om (GOOG) kako bi ponudio kombinaciju čipova i softvera koji će omogućiti proizvođačima automobila da razviju sopstvene AI glasovne asistente koristeći tehnologiju dve kompanije.

Qualcomm-ovi čipovi već dugo napajaju mobilne telefone koji koriste Google-ov Android operativni sistem, a kompanija se proširila na automobilski posao, sa čipovima koji mogu da napajaju i kontrolne table automobila i automatizovane sisteme za vožnju koje koriste General Motors i drugi.

Qualcomm je rekao da sarađuje sa Google-om na kreiranju verzije Android Automotive OS-a koja će nesmetano raditi na Qualcommovim čipovima.

Dok su mnogi potrošači upoznati sa Google-ovim Android Auto-om i Apple CarPlay-om, koji prikazuju aplikacije sa telefona kada je priključen na vozilo, Google-ov Android Automotive OS je ponuda koju proizvođači automobila koriste iza kulisa za pokretanje računarskih sistema vozila.

Qualcomm i Google rekli su da će proizvođači automobila moći da koriste zajedničku ponudu i Google-ovu AI tehnologiju za kreiranje glasovnih pomoćnika koji su jedinstveni za proizvođača automobila i koji mogu da rade bez oslanjanja na telefon vozača.

„Obično smo radili zajedno, ali nezavisno – planiramo mnogo stvari zajedno, ali idemo do kupaca odvojeno“, rekao je Nakul Duggal, menadžer grupe za automobilsku industriju u Qualcomm-u, o odnosu Qualcomm-a i Google-a.

"Odlučili smo da o ovome razmišljamo drugačije jer će to smanjiti mnogo trenja i konfuzije."

Kualcomm je takođe objavio dva nova čipa, jedan pod nazivom Snapdragon Cockpit Elite za napajanje kontrolne table i drugi pod nazivom Snapdragon Ride Elite za funkcije samovožnje.

Kompanija je saopštila da Mercedes-Benz grupa planira da koristi Snapdragon Elite Cockpit čip u budućim vozilima, iako dve kompanije nisu precizirale kada i u kojim vozilima će se čip pojaviti.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti