PRAĆENJE I MENADŽMENT ENERGIJE - ENERGY SPECTRUM

Komentari: 0

U brzo rastućem okruženju industrijske proizvodnje, upravljanje energijom postalo je ključni faktor za operativnu efikasnost i održivost. Kako industrije teže optimizaciji svojih procesa, značaj praćenja potrošnje energije ne može biti potcenjen.

U kompaniji Topteep prepoznali smo ovu potrebu i razvili "Energy Spectrum", specijalizovani modul unutar našeg sistema za praćenje proizvodnje u realnom vremenu (MES), koji omogućava proizvođačima da prate, upravljaju i optimizuju svoju potrošnju energije u realnom vremenu.

Važnost upravljanja energijom u proizvodnji i oko proizvodnog procesa

Potrošnja energije u proizvodnji nije samo troškovni faktor. To je vitalan pokazatelj efikasnosti procesa, zdravlja sistema i uticaja na životnu sredinu. Tradicionalna MES rešenja uglavnom su se fokusirala na praćenje proizvodnih metrika, dok je potrošnja energije često bila zanemarena. Međutim, sa rastućim troškovima energije, regulatornim pritiscima i globalnim pomakom ka održivosti, razumevanje i upravljanje potrošnjom energije postalo je neophodno.

"Energy Spectrum" je nastao iz našeg shvatanja da je energija povezana sa svakim aspektom proizvodnog procesa. Od rada mašina do kontrole okruženja, potrošnja energije odražava stanje proizvodnog okruženja u realnom vremenu. Integracijom upravljanja energijom u naš MES, omogućavamo proizvođačima da dobiju sveobuhvatan uvid u svoje operacije, identifikuju neefikasnosti, smanje gubitke i poboljšaju ukupne performanse.

Takođe, kreirali smo ovo rešenje kao poseban modul za one kojima je potrebno da prate svoj energetski menadžment nezavisno od proizvodnog procesa, pogotovo u slučajevima alternativnih izvora energije, kao što su solarne elektrane, bioenergane i slični sistemi.

Integracija podataka o potrošnji energije sa ključnim proizvodnim metrikama, poput standardne količine (SQ) i upotrebe materijala po jedinici proizvoda, predstavlja revolucionarni pristup.

Upotreba "Energy Spectrum" modula

Sa "Energy Spectrum", proizvođači mogu pratiti potrošnju energije na različitim proizvodnim linijama i opremi u realnom vremenu.

Ovaj kontinuirani nadzor omogućava trenutno prepoznavanje anomalija, poput neočekivanih skokova u potrošnji energije, što može ukazivati na kvar opreme ili neefikasnost procesa. Ako određeni proizvod troši više energije nego što je očekivano, to može ukazivati na neefikasnost mašina, neoptimalnu upotrebu materijala ili čak greške u proizvodnom procesu.

Rano otkrivanje ovakvih problema omogućava preduzimanje korektivnih mera pre nego što prerastu u skupe probleme. Uspešan primer iz prakse je analiza trenda rada elektromotora kao podsklopa jedne mašine, na kojem je uočen porast potrošnje tokom različitih intervala.

Na analizi potrošnje energije za jedan artikal, za čiju proizvodnju se koristi isti alat, uočen je rast prosečne potrošnje električne energije u ciklusu iz jednog proizvodnog intervala u svaki sledeći proizvodni interval. Ubrzo se analiza proširila i na druge alate/artikle, te je utvrđena činjenica rasta i kod njih.

Detaljnijim pregledom vitalnih podsklopova proizvodne linije, ubrzo je dijagnostikovan problem na važnom pogonskom elektromotoru i preduzete su aktivnosti prevencije kojima se značajno smanjilo zaustavno vreme koje bi usledilo da je elektromotor otkazao iznenada.

Obrasci potrošnje energije mogu poslužiti kao indikator zdravlja opreme. "Energy Spectrum" koristi napredne analitike za otkrivanje odstupanja od normalne potrošnje energije, što može ukazivati na potencijalne kvarove opreme.

Predviđanjem potreba za održavanjem na osnovu energetskih podataka, proizvođači mogu sprečiti neočekivane zastoje i produžiti vek trajanja svoje opreme.

Praćenje u realnom vremenu određenih mernih mesta omogućava odgovornim licima da postave alarme u slučaju prekomerne potrošnje, te se na ovaj način kreira sistem automatskog javljanja prekomerne potrošnje, što može biti od preventivne koristi za celokupno upravljanje sistemom.

Interesantan korisnički problem ovog tipa koji je rešen u jednoj fabrici je postavljanje alarma na određene potrošače u noćnom periodu kada fabrika miruje sa radom.

Praćenjem podataka o potrošnji energije tokom vremena, "Energy Spectrum" omogućava proizvođačima da uporede svoje performanse sa industrijskim standardima ili sopstvenim istorijskim podacima.

Ova komparativna analiza pomaže u postavljanju realnih ciljeva za uštedu energije i implementaciji strategija za njihovo postizanje. Na primer, energetski intenzivni procesi mogu biti planirani tokom perioda sa nižim tarifama energije, čime se smanjuju ukupni troškovi.

Najistaknutiji korisnički problem koji se ovim sistemom rešava jeste problematika uključivanja velikih potrošača u isto vreme ili kratkom periodu, te očitavanje velike snage po maksigrafu, koja se obračunava skuplje u odnosu na redovnu tarifu.

Vrlo čest slučaj je neoptimizovana kompenzacija reaktivne energije. Praksa je pokazala da kompenzacije pre svega mogu imati lošu izvedbu i bez sofisticiranog praćenja, kao što je "Energy Spectrum", nije moguće utvrditi propuste loše optimizovane kompenzacije reaktivne energije. U slučajevima određenih proizvođača invertora i njihovih modela, može se desiti da njihove “cloud” aplikacije imaju pogrešna očitavanja.

Uz pomoć preciznih merenja i distribucije izmerenih vrednosti u adekvatne prikaze u realnom vremenu, bili smo u situaciji da utvrdimo značajna “curenja” iz sistema koja su bila posledica ovih loših očitavanja i nedovoljno preciznih uređaja.
Kako se industrije suočavaju sa sve većim pritiscima da smanje svoj karbonski otisak, "Energy Spectrum" pruža alate potrebne za praćenje i izveštavanje o potrošnji energije u skladu sa ciljevima održivosti. Ovaj modul takođe pomaže u osiguravanju usklađenosti sa energetskim regulativama, pružajući detaljne izveštaje koji se mogu koristiti za revizije i sertifikacije.

Tema karbonskog otiska postaje veoma važna i ubrzo će regulative urediti obavezu proizvođača da brinu o svom uticaju na životnu sredinu, namećući obavezu da se otisci smanjuju. Mogućnost da nečim upravljate, u ovom slučaju smanjite emisiju CO2 u atmosferu, počinje sa merenjem trenutne potrošnje i uvida u strukturu trošenja energije.

Proizvođači sa operacijama na različitim lokacijama često se suočavaju sa poteškoćama u konsolidaciji podataka o energiji iz različitih objekata. Svaka lokacija može imati sopstvene sisteme upravljanja energijom, standarde izveštavanja i operativne specifičnosti, što otežava agregaciju i analizu podataka dosledno.

Naš modul "Energy Spectrum" je dizajniran da reši ovaj problem putem robusnog višeiznajmljivačkog pristupa. Ovaj pristup omogućava besprekornu integraciju podataka o energiji iz više proizvodnih lokacija u jedinstven, koherentan sistem. Naš višeiznajmljivački pristup osigurava da se podaci o energiji sa različitih lokacija agregiraju, analiziraju i izveštavaju na način koji podržava lokalne i globalne operativne ciljeve.

Za proizvođače koji se suočavaju sa kompleksnostima operacija na više lokacija, "Energy Spectrum" pruža alate potrebne za optimizaciju upotrebe energije, osiguranje usklađenosti i unapređenje održivosti na svim mestima.

Upravljanje energijom kao strateški imperativ

U današnjem konkurentnom proizvodnom okruženju, upravljanje energijom više nije opcionalno; ono je strateški imperativ. "Energy Spectrum" kompanije Topteep nudi provereno rešenje za proizvođače koji žele da steknu kontrolu nad svojom potrošnjom energije, smanje troškove i postignu svoje ciljeve održivosti. Integracijom upravljanja energijom u vaš MES, ne samo da poboljšavate operativnu efikasnost, već i doprinosite održivijoj budućnosti.

Nemojte čekati da energetske neefikasnosti postanu značajan teret za vaše operacije.

Otkrijte kako "Energy Spectrum" može transformisati vaš proizvodni proces.

Kontaktirajte Topteep već danas kako biste saznali više o našim inovativnim MES rešenjima i kako ona mogu doprineti većoj efikasnosti i održivosti vašeg poslovanja.

Topteep MES
Tolstojeva 11
21000 Novi Sad
Srbija
www.topteep.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti