Poljska i Mađarska postaju ključni novi pokretači solarnog rasta Evrope

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Proizvodnja električne energije iz solarnih elektrana raste brže u centralnoj i istočnoj Evropi, nego u bilo kom drugom evropskom regionu, znatno premašujući stope rasta uočene i u bogatijim i u sunčanijim delovima kontinenta, piše Rojters.

Tokom prvih sedam meseci 2024. godine, solarna proizvodnja u pet najvećih proizvođača solarne energije u centralnoj/istočnoj Evropi - Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj - skočila je za 55% u odnosu na iste mesece 2023. godine, pokazuju podaci Embera.To je dvostruko više od stope rasta za Evropu u celini, i naglo premašuje tempo koje je u istom periodu objavilo pet najvećih proizvođača solarne energije u Zapadnoj Evropi, Južnoj Evropi i Severnoj Evropi.

Takođe, od 2019. godine, pet najvećih proizvođača solarne energije u centralnoj i istočnoj Evropi proširilo je kapacitet solarne proizvodnje brže od regionalnih kolega, utirući put daljem rastu solarne proizvodnje u jednoj od najindustrijalizovanijih oblasti u Evropi.

Najveći pokretači proizvodnje u regionu

Poljska i Mađarska su daleko najvažniji pokretači rasta solarne energije u centralnoj/istočnoj Evropi.

Tokom prvih sedam meseci godine, proizvodnja električne energije na solarni pogon u Poljskoj iznosila je 11,3 teravat sata (TWh) i 5,8 TWh u Mađarskoj. Reč je o rastu obima proizvodnje za 33,3% i 47,7%, respektivno, u odnosu na iste periode 2023. godine i, po tome, o rangiranju među najbrže stope rasta u celoj Evropi, prema Emberu.

U apsolutnom smislu proizvodnje, ove brojke proizvodnje takođe su visoko rangirane među evropskim učesnicima.

Konkretno, pet najvećih proizvođača solarne energije u regionu centralne/istočne Evrope povećalo je kolektivnu solarnu energiju za samo 10% manje do sada ove godine, u odnosu na pet najvećih proizvođača solarne energije u Zapadnoj Evropi - Belgije, Francuske, Nemačke, Holandije i Švajcarske.

Pristupačne solarne instalacije

Sposobnost naroda širom centralne/istočne Evrope da se takmiče sa bogatijim ekonomijama u Zapadnoj Evropi u smislu solarnog rasta naglašava koliko su solarne instalacije postale pristupačne u odnosu na druge oblike proizvodnje električne energije.

Brz rast solarne proizvodnje u centralnoj/istočnoj Evropi takođe odražava podršku politike čiste energije širom regiona, koji je istorijski bio jedan od regiona sa najvećom količinom uglja u Evropi.

I Poljska i Mađarska - dva najveća proizvođača solarne energije u regionu - ciljale su na neto nultu emisiju ugljenika u proizvodnji električne energije do sredine veka i planiraju agresivne dalje ekspanzije u proizvodnji čiste energije.

Uzlazna linija

U apsolutnom smislu proizvodnje, pet najvećih proizvođača solarne energije u centralnoj/istočnoj Evropi i dalje zauzimaju treće mesto u regionu iza pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj i južnoj Evropi.

Tokom prvih sedam meseci 2024. godine, najveći proizvođači solarne energije u Zapadnoj Evropi proizveli su 83,53 TWh električne energije, dok je pet najvećih proizvođača solarne energije u južnoj Evropi - Grčka, Italija, Portugal, Španija i Turska - proizvelo 76,12 TWh električne energije, pokazuju podaci Embera.

25,2 TWh solarne električne energije koju proizvedu pet najvećih proizvođača solarne energije u centralnoj i Evropi izgleda relativno malo.

Međutim, u protekle tri godine region centralne/istočne Evrope povećao je solarnu proizvodnju za oko 49% godišnje, što je niže od 19% godišnjeg rasta za Evropu u celini, od 16% u Zapadnoj Evropi i 21% za južnu Evropu.

Ako bi se te stope rasta održale do kraja ove decenije, ukupna proizvodnja pet najvećih proizvođača solarne energije u centralnoj i istočnoj Evropi nadmašila bi grupu svojih vršnjaka u zapadnoj Evropi 2029. i one u južnoj Evropi 2030. godine.

Spremnost za dalji rast

Najveći proizvođači solarne energije u centralnoj/istočnoj Evropi već proizvode 76% više solarne energije od svojih kolega u severnoj Evropi (Danska, Finska, Litvanija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo) i izgledaju spremni za dalji agresivni rast solarne energije širom regiona.

Rad na solarnoj elektrani Tapolca, kapaciteta 60 megavata (MW), u zapadnoj Mađarskoj, počeo je krajem jula i proizvodiće dovoljno električne energije za 30.000 domaćinstava godišnje, prema kompaniji Enlight.

U Poljskoj je prošlog meseca počeo sa radom novi projekat od 40 MW koji je razvio Lightsource BP.

Najveći projekat u regionu, međutim, jeste solarna elektrana od 400 MW u Aprilcima, Bugarska, koja ima preko 800.000 solarnih panela i dizajnirana je da snabdeva električnom energijom, ne samo bugarske potrošače, već i potrošače širom istočne Evrope.

Pored toga što je jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi, projekat Aprilci je, takođe, značajan po visini svojih panela, koji na 2,2 metra omogućavaju da se zemljište ispod koristi za poljoprivredne svrhe.

Agrovoltaički projekti

Dalji, takozvani, agrovoltaički projekti, testiraju se u Turskoj i Poljskoj, i izgleda da će doneti dodatnu čistu proizvodnju električne energije sa samo ograničenim uticajem na poljoprivredno zemljište u regionu.

Imajući u vidu snažnu podršku lokalne politike za tradicionalnu solarnu energiju koja je već na snazi, uspešno sprovođenje više agrosolarnih projekata moglo bi da pomogne regionu centralne/istočne Evrope da uhvati još veći zamah u proizvodnji solarne energije u godinama koje dolaze.

Izvor: Energija Balkana

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti