PODMAZIVANJE ALATA I METALA

Komentari: 0

microjet® se koristi svuda gde se moraju aplicirati male količine tečnosti putem tačnog, ponovljivog i pouzdanog procesa.

Njegovo glavno polje upotrebe je obrada metala.

Proizvođači iz te oblasti imaju koristi od microjet® sistema u procesu struganja, glodanja, bušenja, oblikovanja navoja i rezanju, testerisanju, graviranju,pri obradi velikom brzinom kao i kod oblikovanja različitih materijala kao što su na primer čelik, nerđajući čelik i aluminijum.

Microjet® modularni sistem omogućava precizno prilagođavanje specifičnostima zadataka mašinske obrade.

TEHNOLOGIJA

Tečnost koja se nalazi u posudi pod pritiskom stavlja se pod pritisak kroz podesivi protok komprimovanog vazduha i potiskuje u kapilarnu cev koja seže do dvostepene mlaznice.

Kapilarna cev preuzima funkciju mernog i dozirnog elementa.

Posuda pod pritiskom se može ugraditi bez obzira na njen nivo.

Potrebna minimalna količina tečnosti se podešava pomoć u pritiska koji se nalazi unutar posude i očitava se na manometru.

Promena pritiska menja brzinu protoka unutar kapilare.

Ovo omogućava da se pouzdano i kontinuirano podešava količina tečnosti . Količina vazduha se može podesiti preko prigušnog ventila, potpuno nezavisno od brzine protoka tečnosti .

Koristeći međurazvodnike, moguće je povezivanje na jednu microjet® posudu pod pritiskom bilo koji broj snopova creva, i svaka može da ima do 5 mlaznica.

PODMAZIVANJE UMESTO HLAĐENJA

Koncentrisano podmazivanje smanjuje trenje na ivicama alata do te mere da hlađenje kao što je korišćeno u “poplavnom“ podmazivanju više nije neophodno.

Termičko rasterećenje ivica alata dovodi do dužeg radnog veka samog alata, omogućavajući veću brzinu obrade i smanjenu brzinu sečenja.

Raspršivanje maziva u mikroskopske česti ce za prskanje površina obratka proizvodi primetno bolje nauljivanje tih površina i bolju disperziju maziva, čime se znatno povećava kapacitet podmazivanja – što se može grubo uporediti sa maglenim kapljicama koje ravnomerno prijanjaju na staklo, za razliku od kišnih kapi koje odmah skliznu prilikom kontakta sa staklom.

Mikroskopske čestice koje se generišu nastavljaju da prijanjaju na radni komad čak i kada je pritisak visok, sila koja se primenjuje zapravo povećava njihovu površinu, čime se povećava efekat podmazivanja.

EKONOMSKE PREDNOSTI MICROJET® SISTEMA ZA PODMAZIVANJE MINIMALNIH KOLIČINA

Alati - Duži radni vek alata, smanjeno trenje alata pri većim brzinama sečenja, sprečavanje stvaranja ivica sa naslagama.

Radno mesto i radno okruženje - Čisti je radno mesto, suvi radni komadi i suve strugotine, bez problema sa odlaganjem maziva, samim tim nema zauljenih podova u radionicama, nema kontaminacije tla.

Mašine - Kraći zastoji zahvaljujući kraćem vremenu održavanja.

Proizvodnja - Povećanje proizvodnje kroz povećanje parametara sečenja i veka trajanja alata. Manje defektnih delova zahvaljujuć  neometanom pogledu na ivicu alata. Ni štitnik od prskanja ni zaštitna odeća nisu potrebni, nema prljanja odeće operatera.

Čišćenje - Troškovi za čišćenje radnih predmeta, mašina i njihovog okruženja može biti znatno smanjeno.

Odlaganje otpada - Tretman i odlaganje rashladnog maziva više nisu potrebni, čime se smanjuju visoki troškovi. Nije potrebno radno vreme za održavanje kada se koristi microjet®.

Sigurnost - Smanjen rizik od nezgoda zbog čistih podova bez ulja, bez kožnih oboljenja uzrokovanih bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, nema izostanaka zaposlenih zbog bolesti prouzrokovanih kontaminacijom.

Ekonomičnost rada - Vreme isplate microjet® instalacije je često kraće od jedne godine.

PREDNOSTI NABAVKE MICROJET® SISTEMA ZA PODMAZIVANJE MINIMALNIH KOLIČINA

• Minimalna potrošnja maziva

• Optimalna svojstva podmazivanja

• Produžavanje radnog veka alata

• Poboljšanje kvaliteta površine radnog komada

• Rasterećenje operatera

• Niski sekundarni troškovi

• Minimalno opterećenje životne sredine

• Nema problema sa odlaganjem otpada

• Visoka ekonomičnost rada

• Čisto radno okruženje

Kontaktirajte nas za prezentaciju rada sistema.Uverite se sami!

Dossis d.o.o.
Batajnički drum 211b
11185 Beograd - Zemun
Srbija
T: +381 (0)69 44 24 204
E: info@dossis.rs
www.dossis.rs
Dossis d.o.o.
Savska cesta 30
SI-4000 Kranj
Slovenija
T: +386 (0)8 380 21 92
E: info@dossis.si
www.dossis.si

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti