Pobednici takmičenja „ABB Robo Challenge 2023“ na studijskom putovanju u Italiji

Komentari: 0

Finalisti takmičenja iz robotike „ABB Robo Challenge 2023“ pokazali su izuzetne veštine i inovativnost u drugom kolu takmičenja održanom u Naučno-tehnološkom parku u Čačku, u martu ove godine. Tim „ČikČik“, sastavljen od studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu - Aleksandra Lukića, Luke Savanovića i Miroslava Popovića, poneo je titulu pobednika zahvaljujući brzini i efikasnosti u implementaciji rešenja u softveru za simulaciju „RobotStudio“ na ABB robotu.

Motivacija za učešće na takmičenju proizlazi iz njihove težnje da kroz praktični pristup izazovima na polju elektrotehnike steknu dragocena iskustva.

„U drugom delu takmičenja smo uvideli da simulacija, koliko god realno izgledala, ne odgovara stvarnom svetu“, rekao je Aleksandar Lukić, objašnjavajući kako je fokus na naknadnim softverskim modifikacijama prilikom rada na fizičkom robotu omogućio ne samo da njihovo rešenje radi u realnim uslovima, ne-go i da ih odvede do prvog mesta na takmičenju.

Poseta ABB centrima u Italiji

Kao nagrada za najviši plasman na takmičenju, tim „ČikČik“ je tokom jula posetio ABB Regionalni centar za robotske aplikacije mašinske obrade i opsluživanja, kao i ABB OEM HUB -aplikativni centar za motore i frekventne regulatore u Italiji.

Poseta je započela obilaskom ABB OEM HUB-a. Domaćini, Stefan Pavlović i Marčelo Kapolongo, inženjeri tehničke podrške i aplikacija u ABB u Srbiji i Italiji, upoznali su studente sa aktuelnim projektima i dostig-nućima na polju proizvodnje frekventnih regulatora i motora za srednji i niski napon.

Prikazane su demo postavke poput preseka reluktantne mašine i demonstracija različitih metoda za smanjivanje THD-a in-vertora.

U servisnoj radionici, studenti su videli ceo proces od prijema pokvarenog invertora do testiranja nakon popravke.

„Imali smo priliku da vidimo kako se sprovodi servisiranje invertora uz pomoć sistema za nadzor koji neprestano prati parametre svakog instaliranog pogona u zemlji i obaveštava centralu o problemima koji se javljaju“, rekao je Luka Savanović, nastavljajući: „ U postrojenju za proizvodnju srednjenaponskih motora iz prve ruke smo videli skoro ceo proces asemblaže tih motora, njihovu unutrašnjost i kon-strukciju.“

Aleksandar Lukić se nadovezao: „Prošli smo kroz deo fabrike za proizvodnju mašina i videli ono što se tokom studiranja retko može videti - kako žice postaju namotaji, što je bilo izuzetno edukativno.“

„Bilo je tu pregršt značajnih informacija,“ dodao je Lukić: „poput one da kad invertor stigne na servis može se proceniti, u zavisnosti od njegovog stanja, u kojoj industriji radi; ili, da je ABB razvio platformu preko koje može da prati ispravnost svojih uređaja u fabrikama širom Italije u realnom vremenu i u slučaju određenih kvarova može rešiti problem u roku od nekoliko sati.“

U ABB Globalnom centaru za robotske aplikacije

Sledećeg dana studenti su obišli ABB Globalni centar za robotske aplikacije posvećen primarno robotskim aplikacijama mašinske obrade, nestandardnih robotskih ćelija za zavarivanje sa gantri sistemima i pozi-cionerima velike nosivosti i aplikacijama farbanja.

Menadžer Globalnog centra Masimo Kalveto i speci-jalita prodaje Đanluka Kasamanjago prezentovali su aktivnosti svog centra koje su potom ilustrovali predstavljanjem realizovanih projekata Globalnog centra u aplikacijama robotske mašinske obrade, zavarivanja i farbanja.

Drugi deo posete činio je obilazak robotskih ćelija za testiranje robota za pomenute namene, gde im je detaljno opisan način na koji se roboti programiraju za primene u različitim industrijskim aplikacijama. Kao finale posete studenti su se oprobali u interakciji s kolaborativnim robotima, a jedan od njih ih je domaćinski poslužio i kafom.

„Čuli smo mnogo zanimljivih stručnih informacija“, rekao je Miroslav Popović. „Uvođenje robota u fab-rike ima tendenciju da poveća broj zaposlenih zbog veće proizvodnje, umesto da ih smanji kao što je popularno mišljenje.“

Punoća utisaka

Posetu ABB-ovim centrima u Italiji studenti su procenili kao izuzetno sadržajnu i edukativnu.

Luka Savanović je istakao značaj ovakvih studijskih poseta za upoznavanje sa aktuelnostima u industriji i pravcima njenog razvoja: „ One nam omogućavaju da iz što više uglova sagledamo pravce kojima možemo krenuti u kontekstu razvoja naših karijera.“

Aleksandar Lukić je dodao da kontakti uspostavljeni tokom posete imaju neprocenjivu vrednost za prelazak iz studentskog u industrijsko okruženje. „Najveći značaj ovakvih poseta je sigurno u kontaktima koji nastaju i nadam se ostaju. Meni kao studentu koji uskoro treba da diplomira i krene da radi, prelazak iz studentskog u industrijsko okruženje će sigurno biti lakši kad znam da postoje ljudi kojima mogu da se obratim i pitam ih za savet ili pomoć, a takav utisak sam stekao od celog ABB tima koji sam upoznao“, zaključuje Lukić.

„Napomenuo bih da su ABB domaćini i iz Srbije i iz Italije bili i više nego radi da nam od-govore na sva pitanja, od načina života i preporuke hrane u Italiji, pa do raznih tehničkih nedoumica. No, od samog početka takmičenja tu dostupnost za svako naše pitanje osetili smo i kod profesora i asistena-ta na Elektrotehničkom fakultetu, kao i kod kolega iz EESTEC koji su bili zaduženi za organizaciju.“

O ABB Robo Challenge takmičenju

ABB u Srbiji je generalni pokrovitelj takmičenja u robotici „ABB Robo Challenge“, organizovanog od strane Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Ovo takmičenje, koje je bilo najpre entuzijastična ideja Koste Jovanovića, vanrednog profesora na Katedri za signale i sisteme, i Milana Jevremovića, direktora ABB lokalne poslovne jedinice Elektromotorni pogoni i upravljanje, inspirisano je događajima European Robotics Week (ERW), i već šestu godinu za redom predstavlja jedinstvenu priliku za mlade inženjere da pokažu svoje veštine i kreativnost.

Ovogodišnji takmičari su se u novembru 2023. godine okupili na izazovnom hakatonu, gde su radili na optimizaciji rešenja za upravljanje robotom u simulacionom okruženju softvera ABB RobotStudio.

Zadatak za takmičare su i ove godine osmislili Nikola Knežević, asistent na Katedri za signale i sisteme El-ektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Branislav Mrgud, ABB inženjer aplikacija i tehničke podrške, a od ove godine im se pridružio i Andrej Čilag, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pobednici ovogodišnjeg takmičenja, tim „ČikČik“, istakli su se svojom sposobnošću da teorijska znanja pretoče u praktična rešenja, potvrđujući značaj ovakvih inicijativa za buduće inženjere.

Koliko već u novembru predstoji novi novi ciklus takmičenja.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti