NTP Beograd i Samuel Institut iz Kanade potpisali Memorandum o razumevanju

Komentari: 0
Fotografija od: Zoran Petrović, NITRA

Naučno-tehnološki park Beograd (NTP Beograd) potpisao je Memorandum o razumevanju sa Samuel Institutom iz Otave, kanadskom organizacijom posvećenoj unapređenju tehnoloških inovacija i komercijalizacije.

Ovim je obezbeđen okvir za intenzivniju saradnju dve strane koja startapima i tehnološkim kompanijama u Srbiji donosi nove prilike za proširenje na međunarodna tržišta i otvara vrata za direktne veze sa kanadskim tehnološkim i inovacionim ekosistemom.

Memorandum su, tokom posete zvanične delegacije Kanadi koju predvodi ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, potpisali direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković i Goran Samuel Pesic, predsednik i generalni direktor Samuel Instituta, saopštio je NTP Beograd.

- Cilj ovog memoranduma je da naši startapi, koji se spremaju za svetsko tržište, a pre svega za tržište Severne Amerike dobiju znanje, veštine i obrazovanje kako da priđu takvom jednom moćnom tržištu koje je veoma kompetitivno. Samuel Institut će im pružiti baš to znanje koje nam nedostaje - rekla je ministarka Jelena Begović.

Istakla je i da je ovo prvi korak u dubljoj saradnji sa ovim institutom, koji, kako je rekla, može itekako da pomogne startap ekosistemu Srbije da nauči kako je Kanada doživela ogroman uspeh u ovoj oblasti.

- Zahvaljujemo Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije na inicijativi koja je omogućila ovu saradnju, kao i Samuel Institutu na njihovoj spremnosti da sarađuju i razmene svoje najbolje prakse sa nama. Stvaranjem direktnih veza sa naprednim kanadskim tehnološkim sektorom, imamo priliku da srpskim startapima otvorimo pristup mreži potencijalnih klijenata, investitora, tehnoloških partnera i ključnih aktera za širenje poslovanja i ulazak na novo tržište. Takođe, imamo priliku da im obezbedimo pristup znanju, stručnjacima i resursima koji im mogu pomoći da postanu globalni lideri u svojim oblastima - izjavila je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno - tehnološkog parka Beograd.

- Ovaj memorandum potpisujemo zato što verujemo da je budućnost tehnologije i inovacija u partnerstvu, a Srbija je odlična u informacionim tehnologijama, biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji - rekao je Goran Samuel Pesic, predsednik i generalni direktor Samuel Instituta, i dodao da će njihovo iskustvo biti značajno za one koji žele da saznaju šta je startapima koji dolaze iz Evrope potrebno da bi uspeli na tržištu Severne Amerike. - Ovo može biti moćno partnerstvo - zaključio je.

Potpisivanjem Memoranuma otvorene su i mogućnosti za osmišljavanje zajedničkih specijalizovanih obuka za razvoj poslovnih veština, sa posebnim fokusom na marketing i prodaju, što će inovativnim tehnološkim kompanijama u Srbiji pružiti dodatnu podršku u komercijalizaciji proizvoda i međunarodnoj ekspanziji.

Memorandum predstavlja i značajan korak za srpsku inovacionu zajednicu, a očekuje se da će zajedničke inicijative imati dugoročan uticaj na razvoj visokotehnološkog sektora u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti