NEWHAVEN ASORTIMAN EKRANA

Komentari: 0
Fotografija od: TME

Interfejs preko kojeg korisnik prima poruke od elektronskih uređaja ili kontroliše rad mašine vrlo često zahteva upotrebu displeja. Danas se ove komponente mogu kupiti po veoma pristupačnim cenama, bez ugrožavanja njihove funkcionalnosti i kvaliteta.

U nastavku možete pročitati o asortimanu proizvoda kompanije Newhaven Display, američkog dobavljača optoelektronskih rešenja, koji se u poslednjih 20 godina specijalizovao za oblast displeja.

Asortiman koji nudi ova kompanija je zaista impresivan, ali ovde ćemo se fokusirati na displeje napravljene korišćenjem dve tehnologije: TFT i OLED.

Oba imaju svoje prednosti, specifične karakteristike, i oba se mogu proizvoditi u širokom spektru formata prilagođenih raznim primenama. Važno je da izbor proizvoda predstavljen u nastavku ilustruje ključne karakteristike čitavog Newhaven portfolija: kvalitet, raznovrsnost i laku primenu.

Vredi pogledati naš katalog, posebno obimnu dokumentaciju koju je proizvođač obezbedio za proizvode u ponudi. Sadrži dodatne informacije u vezi sa kontrolom displeja.

Generalno, na internetu ćete naći veliku podršku u ovoj oblasti, jer proizvodi Newhaven koriste standardne kontrolere, čije funkcije i rad detaljno opisuju korisnici onlajn foruma, na GitHub-u i mnogim drugim sajtovima. Kao rezultat toga, dizajneri i programeri neće imati apsolutno nikakvih problema sa implementacijom ovih displeja.

Ovaj tekst pokriva teme kao što su:

Verzije TFT ekrana i tehnologije ekrana osetljivog na dodir

Specifikacije, funkcionalnosti i tipične aplikacije

Prednosti MIPI DSI interfejsa i displeja koji podržavaju ovaj standard

Alfanumerički OLED displeji ultra niskog profila

Snage i parametri grafičkih modela

TFT EKRAN

TFT ekrani kombinuju tehnologiju displeja sa tečnim kristalima (LCD) i kontrolu aktivne matrice pomoću tranzistora sa tankim filmom (ili TFT, otuda i naziv).

Ovo omogućava konstruisanje ekrana sa visokim kontrastom, bogatom paletom boja, promenljivom rezolucijom i velikom brzinom osvežavanja.

Ovaj tip displeja se koristi svuda gde treba da prikažete sliku u boji, složen grafički interfejs itd. Newhaven proizvodi su opremljeni otpornim ekranom osetljivim na dodir (optimalno za jednostavne zadatke) ili kapacitivnim ekranom osetljivim na dodir (viša osetljivost).

Takođe možete pronaći ekrane sa multi-touch funkcijom za složeniju kontrolu pokreta.

Osnovni parametri

Kada je u pitanju format prikaza, Newhaven nudi proizvode sa rezolucijama od 128x160 do 800x600 piksela i veličinama ekrana od 1,8 inča do 7 inča.

Dostupne su verzije sa montažnim otvorima, sa montažnim ramovima, dizajnirane za vertikalni ili horizontalni rad, i mnoge druge specifične varijante.

Među njima su IPS modeli, koji se odlikuju velikom gustinom piksela i višim kvalitetom slike.

Fotografija od: TME

Proizvodi imaju odnos kontrasta od 200:1 do 1000:1, a neki od njih imaju i pozadinsko osvetljenje (osvetljenost do 1200 cd/m2), što ih čini čitljivim na sunčevoj svetlosti.

Takođe treba naglasiti da zahvaljujući niskom naponu napajanja i maloj potrošnji energije, mnogi od proizvoda predstavljenih ovde mogu da rade u uređajima na baterije (npr. merni instrumenti, GPS prijemnici), kao i komponente vozila, industrijske mašine itd…

Dostupni kontroleri i interfejsi

U većini slučajeva, displeji su povezani pomoću trakastog kabla od 0,5 mm ili 0,8 mm, ali proizvođač takođe isporučuje proizvode opremljene HDMI dekoderom signala tako da se njima može upravljati bez upotrebe posebnih biblioteka i protokola, sa tipičnim kablom (npr. sa kompaktnog/jednopločnog računara koji radi u tzv. kiosk modu).

Newhaven je takođe razvio ekrane koji su kompatibilni sa sve popularnijim MIPI DSI (Mobile Industry Processor Interface Display Serial Interface).

Ovaj standard je napravljen za ekrane visoke rezolucije instalirane na mobilnim uređajima (telefoni, tableti itd.).

Sve češće ga podržavaju mikroprocesori dizajnirani za takve aplikacije. Na primer: svi računari u porodici Raspberry Pi (osim minijaturne Zero verzije) imaju integrisane DSI kablove (modeli računarskog modula GPIO imaju do 2 takva interfejsa).

Ovde takođe treba napomenuti da ekrani osetljivi na dodir Newhaven displeja imaju izvode koji funkcionišu na osnovu serijskih magistrala, kao što su I2C ili SPI.

Fotografija od: TME

OLED EKRAN

Newhaven isporučuje OLED ekrane u alfanumeričkoj i grafičkoj verziji. Prvi rade na sličan način kao i dobro poznati LCD proizvodi.

Opremljeni su kontrolerom US2066, kojim se lako može upravljati pomoću mikrokontrolera ili mikroprocesora preko paralelne ili serijske magistrale (I2C, SPI) ‒ u zavisnosti od modela.

Displeji ovog tipa se izrađuju u rasporedu 16x2, 20x2 i 20x4, pri čemu veličina karaktera može dostići od 1,82x4,45 mm do 3,7x5,95 mm. Pošto OLED tehnologija ne zahteva panel sa pozadinskim osvetljenjem, proizvodi se mogu pohvaliti dizajnom ultra niskog profila (do 2,5 mm, ne računajući debljinu PCB-a) i mogu se čitati u svim uslovima osvetljenja.

Njihova dodatna prednost i prednost u odnosu na LCD je njihov širok raspon radnih temperatura između -40°C i 80°C/85°C. Slika koju proizvode OLED takođe karakteriše veći kontrast, što dovodi do poboljšane čitljivosti.

Fotografija od: TME

Grafički OLED ekran

Grafički OLED modeli su podeljeni na monohromatsku (u beloj, žutoj, plavoj) i RGB verziju.

Dolaze u veličinama ekrana od 2,23 inča do 3,12 inča i rezolucijama od 128x32, 128x64 i 256x64 piksela. Njima se upravlja pomoću popularnih SSD1305 ili SSD1322 kontrolera podržanih nizom besplatnih biblioteka dostupnih za sve popularne platforme (uključujući Arduino).

Za displeje je potrebno napajanje od 3 V ili 3,3 V DC, što je savršeno u okviru parametara mobilnih uređaja, tako da njihova upotreba neće zahtevati dodatno komplikovanje strujnih kola.

Ovaj segment proizvoda takođe uključuje verzije sa ekranom osetljivim na dodir za izgradnju energetski efikasnih i intuitivnih interfejsa.

Vodovi za ekran su napravljeni u obliku trakastog kabla ili THT jastučića sa korakom od 2,54 mm.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti