NBS uvela novu platformu za praćenje domaćeg finansijskog tržišta u realnom vremenu

Komentari: 0
Fotografija od: ToskanaINC/shutterstock.com)

Narodna banka Srbije je u saradnji s Grupacijom Londonske berze (London Stock Exchange Group – LSEG) započela korišćenje nove platforme namenjene centralnim bankama – LSEG Market Tracker.

Svrha korišćenja ove platforme je, kako su saopštili iz NBS, unapređenje procesa nadzora i izveštavanja o transakcijama na finansijskom tržištu u zemlji, na osnovu uvida u elemente transakcija na domaćem deviznom i novčanom tržištu u realnom vremenu.

LSEG Market Tracker je fleksibilna platforma koja se uspešno integriše u postojeću platformu za trgovanje, razvijenu od strane Refinitiv Limited LSEG.

Sveobuhvatnom pokrivenošću trgovanja i na deviznom i na novčanom tržištu, pružajući detaljan i blagovremen uvid u realizovane transakcije, Narodna banka Srbije, kako navode, dodatno unapređuje monitoring finansijskog tržišta.

Platforma LSEG Market Tracker omogućava i korišćenje naprednog programa za analizu tržišnih podataka, čime se regulatoru obezbeđuje kvalitetnija osnova za donošenje odluka.

- Uvođenje platforme LSEG Market Tracker omogućava Narodnoj banci Srbije podizanje kvaliteta nadzora nad domaćim deviznim i novčanim tržištem pružanjem uvida u podatke o obavljenim transakcijama u realnom vremenu.

Ova napredna tehnologija će pomoći da usavršimo praćenje tržišnih aktivnosti, da delujemo blagovremeno i efikasno, obezbeđujući fer i transparentno tržišno okruženje privlačno i za domaće, i za strane investitore - istakla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

- Veoma smo zadovoljni zbog saradnje s Narodnom bankom Srbije na pokretanju platforme LSEG Market Tracker.

Ova inicijativa je u skladu s našom posvećenošću inovacijama u finansijskom sektoru i pružanju podrške regulatorima u postizanju veće transparentnosti i efikasnosti - izjavio je Nadim Najar, generalni direktor LSEG za srednju i istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti