Meta i X nisu obavestili Srbiju, Crnu Goru i BiH o obradi podataka o ličnosti u svrhu razvoja AI

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Poverenik za informacije od javnog značaja Srbije Milan Marinović saopštio je da kompanije Meta i Iks nisu obavestile Srbiju, Crnu Goru i BiH o obradi podataka o ličnosti.

Naime, on je rekao da je sa predstavnicima nadzornih organa koji se bave tim pitanjem u Crnoj Gori i BiH ustanovio da su kompanija Meta i platforma X (bivši tviter) počele obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja veštačke inteligencije (AI), o čemu nisu obavestili korisnike svojih usluga u zemljama Zapadnog Balkana, koje nisu članice Evropske unije, kao i da će regionalni nadzorni organi za zaštitu podataka pokrenuti zajedničku inicijativu protiv kompanija.

Kako se navodi u saopštenju, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije, Milan Marinović, i njegova zamenica, Sanja Unković, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore, Čedomir Mitrović, kao i direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, dr Dragoljub Reljić, zajedno sa svojim kolegama, izrazili su zabrinutost zbog činjenice da su kompanije Meta i X započele obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja veštačke inteligencije bez prethodnog obaveštavanja korisnika u državama Zapadnog Balkana, koje nisu članice Evropske unije.

Takođe, predstavnici su konstatovali da ove kompanije nisu odredile svog predstavnika za obradu podataka o ličnosti u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, što dodatno komplikuje zaštitu prava korisnika u ovim zemljama.

S ciljem osiguranja prava na zaštitu podataka o ličnosti građana, tri nezavisna nadzorna organa su se složila da zajednički nastupaju prema kompanijama Meta i X, te da u tom cilju koordiniraju sve aktivnosti koje preduzimaju u ovim slučajevima. Inicijativa će biti otvorena i za druge nadzorne organe Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

Predstavnici tri zemlje će se zajednički obratiti Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB) i Komisiji za zaštitu ličnih podataka Republike Irske (Data Protection Commission), koji su nadležni organi za postupanje prema ovim kompanijama u Evropskoj uniji.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti