Konferencija SEE ENERGY - "Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima"

Komentari: 0

Novi Sad ove nedelje postaje međunarodna platforma za energetiku – SEE ENERGY konferencija, 13-14. Oktobar, Sheraton

Peta po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply na temu "Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima" održaće se sledeće nedelje, 13. i 14. oktobra u konferencijskim salama hotela "Sheraton" u Novom Sadu.

Organizatori, Nacionalna asocijacija za biomasu "SERBIO", Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD (ReDEWeB fond) i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Privredne komore Srbije, tokom dvodnevnog događaja predstaviće stanje, trenutne izazove, te buduće projekte i potencijalna rešenja u budućoj energetskoj tranziciji celog regiona Zapadnog Balkana. (Pogledajte program)

Registracije na konferenciju su bez kotizacije i obavezne putem registracionog linka. Broj mesta za fizičko prisustvo je ograničen.

DA LI JE DALJINSKO GREJANJE DEO PROBLEMA ILI REŠENJA?

Prvog dana konferencije, Principal menadžer ReDEWeB fonda u okviru EBRD banke, g. Bojan Bogdanović moderiraće panel OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja u kojem će predstaviti najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, projekte koji aktivno učestvuju u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva (pretežno solarno – termalnih, geotermalnih i toplotnih pumpi), kao i OIE potencijal u Srbiji i u samoj regiji Zapadnog Balkana, kao odličnog tržišta za potencijalne investicije i ulaganja privatnih investitora.

Panelu će prisustvovati predstavnici Sekreterijata Energetske zajednice, toplane iz Novog Sada, Kragujevca, Sarajeva, Banja Luke, kao i energetski stručnjaci iz oblasti daljinskog grejanja i hlađenja.

CIRKULARNOM EKONOMIJOM DO ENERGETSKE NEZAVISNOSTI

Nakon EBRD panela, panel Cirkularna ekonomija, upravljanje otpadom i značaj biomase u razvoju nacionalne cirkularne ekonomije u moderaciji g. Siniše Mitrovića iz Privredne komore Srbije predstaviće zakonodavne okvire, nove tehnologije i primere dobre prakse.

Panelu će prisustvovati direktori WABIO kompanije iz Nemačke, koji svojom tehnologijom iz poljoprivrednih ostataka proizvode toplotnu i elekričnu energiju.

Da se ogromna količina energije možđe dobiti iz biotpada objasniće g. Marko List iz kompanije Consultare, Hrvatska. Budući projekti se moraju proceniti, ispitati i sertifikovati, te će svetski poznata kompanija u ovoj oblasti SGS, predstaviti neophodne korake za ovaj proces. Temu finansiranja obradiće ProCredit i Erste banka.

ABB, SCHNEIDER ELECTRIC, SIEMENS, charge&GO - na panelu “Elektromobilnost, izazovi infrastrukture i tehnologije” drugog dana konferencije, 14. Oktobra

Prve elektro autobuse dobiće grad Novi Sad - saradnja JGSP Novi Sad i kompanije Siemens

Elektromobilnost je značajna karika u energetskoj tranziciji u oblasti transporta, kao i u oblasti ekologije i turizma. Panelu će prisustvovati i aktivno učestvovati Pokrajinski sekretar za privredu i turizam g. Nenad Ivaniševič koji je najavio da će država davati subvencije turističkim objektima za e-punjače.

KAKO DO SOLARNOG PANELA NA KROVU?

Koji su to zakonodavni i regulatorni okviri, inovacije i tehnologije, koje bi podstakle svakog prozjumera da napravi sopstvenu solarnu elektranu i time uštedi energiju i novac?

Panel “Korišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC - PROIZVOĐAČ u organizaciji GIZ, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju okupiće sve relevantne institucije u cilju da pojednostave proceduru pristupa, izgradnje i kasnijeg korišćenja električne energije dobijene putem solarnih panela.

LANSIRANJE SOLARNOG KALKULATORA – premijerno na SEE ENERGY konferenciji

Putem web aplikacije izračunajte neophodan solari kapacitet, uštedu električne energije, potrebne finansije kao i izvore finansija.

FINANSIRANJE SOPSTVENOG ZELENOG PROJEKTA

ProCredit, ERSTE, OTP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo privrede predstaviće sve moguće izvore finansiranja i uslove finansijske podrške od banke i države.

Koliko je bitno osigurati svoju investiciju, objasniće nam Stefan Jevremović iz Društva u posredovanju u osiguranju ACB.

Događaju će prisustvovati i aktivno učestvovati vodeći energetski stručnjaci, regionalni i međunarodni predstavnici državnih institucija, austrijska i srpska privredna komora, predstavnici privatnih i javnih preduzeća, banke i investicioni fondovi, osiguravajuće kuće.

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti