Koji sektori u IT industriji su najplaćeniji u regiji?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

IT industrija na Balkanu doživljava pravi procvat, a s njom raste i interes za najplaćenije sektore i pozicije.

Zemlje regije sve više privlače kako domaće, tako i strane kompanije koje su spremne ponuditi visoke plaće za visoko kvalificirane stručnjake.

Sve više ljudi se okreće poslovima u IT industriji zbog kombinacije atraktivnih plaća, stabilnosti posla i mogućnosti za profesionalni razvoj.

IT sektor nudi dinamično radno okruženje sa stalnim prilivom novih tehnologija i metodologija, što omogućava kontinuirano usavršavanje i učenje.

Pandemija je dodatno ubrzala digitalnu transformaciju, što je dovelo do rasta poslova u IT sektoru, uključujući rad na daljinu i fleksibilne radne aranžmane gdje su dovoljni bežični ruteri velike propusne moći, da bi se posao mogao obavljati sa bilo koje lokacije.

Ovaj tekst istražuje koje su to najplaćenije pozicije u IT industriji u našoj regiji, pružajući detaljan uvid u svaki sektor.

Machine learning engineer

Osnovni zadatak inženjera za veštačku inteligenciju i stojno učenje je dizajniranje i implementacija algoritama koji omogućavaju strojevima da obavljaju zadatke koji su prethodno bili rezervirani za ljude. Ovi algoritmi mogu biti različitih vrsta:

Algoritmi za nadgledano učenje (Supervised Learning): Koriste se za obuku modela na temelju označenih podataka kako bi se predviđale buduće vrijednosti ili klasifikovali podaci. Na primjer, klasifikacija e-mailova kao spam ili ne-spam.

Algoritmi za nenadgledano učenje (Unsupervised Learning): Ovi algoritmi pronalaze skrivene obrasce u podacima bez prethodnog označavanja. Primjeri uključuju klasterizaciju korisničkih segmenata ili redukciju dimenzionalnosti podataka.

Algoritmi za učenje sa pojačanjem (Reinforcement Learning): Koriste se za obuku agenata da donose odluke na osnovu nagrada i kazni.

Inženjeri koriste različite alate i programske jezike za kreiranje i primjenu svojih algoritama. Neki od najvažnijih su:

TensorFlow - Open-source biblioteka koju je razvila kompanija Google. TensorFlow omogućava brzu implementaciju modela za duboko učenje i nudi podršku za različite vrste neuralnih mreža i kompleksne operacije.

PyTorch - Još jedna popularna open-source biblioteka, razvijena od strane Facebook-a. PyTorch je poznat po svojoj fleksibilnosti i jednostavnosti u implementaciji dinamičnih grafova, što je posebno korisno za istraživače i razvoj prototipa.

Prema istraživanju koje je obavio Adorio, prosječna mjesečna neto plaća za inženjere strojnog učenja u Srbiji je 1.844 EUR. Početne plate su u prosjeku oko 1.412 EUR, dok većina zaposlenih sa radnim iskustvom zarađuje prosječno 2.180 EUR.

U Hrvatskoj je taj prosjek nešto veći, prema Glassdoor-u iznosi od 3 do 4 tisuće eura.

Web developer

Web developeri su uvijek traženi stručnjaci u IT industriji, zahvaljujući sve većoj potrebi za kvalitetnim i funkcionalnim web stranicama i aplikacijama.

Njihova uloga se ne završava samo na kreiranju novih stranica, već uključuje i stalno održavanje i unapređenje postojećih rješenja.

Zbog različitih zahtjeva, web developeri se mogu specijalizovati u različitim područjima.

Front-end developeri su zaduženi za kreiranje korisničkog interfejsa (UI) i iskustva (UX).

Njihov posao je da dizajniraju i implementiraju sve vizualne aspekte web stranice ili aplikacije koje korisnici direktno vide i sa kojima interaguju.

Oni koriste tehnologije kao što su HTML, CSS i JavaScript, te različite framework-e i biblioteke.

Pored tehničkih veština, front-end developeri moraju imati osjećaj za dizajn i korisničko iskustvo kako bi osigurali da su stranice ne samo funkcionalne, već i estetski privlačne i intuitivne za upotrebu.

Back-end developeri rade na "nevidljivoj" strani web stranica i aplikacija, baveći se server-side logikom, bazama podataka i aplikacionim integracijama.

Njihov zadatak je da osiguraju da sve funkcionalnosti koje front-end developeri implementiraju rade besprekorno, oslanjajući se na stabilne i efikasne server-side skripte i algoritme.

Oni koriste različite programske jezike i tehnologije kao što su Python, Java, Ruby, PHP, Node.js i baze podataka kao što su MySQL, PostgreSQL i MongoDB.

Takođe, back-end developeri se bave i sigurnošću, performansama i skalabilnošću aplikacija.

Full-stack developeri su stručni u oba područja. Njihova sposobnost da rade na svim aspektima web razvoja čini ih izuzetno vrijednim članovima tima.

Full-stack developeri imaju široko znanje i iskustvo u različitim tehnologijama i framework-ovima, što im omogućava da preuzmu kompletnu odgovornost za razvoj aplikacija od početka do kraja.

Prema podacima koje daje Adorio, prosječna mjesečna plata za web developera u Hrvatskoj iznosi 1.399 EUR neto.

Plate za web developere obično se kreću između 1.028 EUR i 1.673 EUR. Početna plata za web developera u Hrvatskoj je oko 1.038 EUR, a ona se postepeno povećava s radnim iskustvom.

Software developer

Jedan od osnovnih zadataka software developera je pisanje koda.

Ovo uključuje kreiranje algoritama i struktura podataka koji omogućavaju softveru da obavlja željene funkcije.

Software developeri koriste različite programske jezike, zavisno od specifičnih zahtjeva projekta i tehnologija koje se koriste u kompaniji.

Najčešće korišćeni jezici su: Java, C++, Python i C#.

Osim pisanja koda, software developeri su odgovorni i za testiranje softverskih rješenja kako bi osigurali njihovu funkcionalnost i kvalitet.

Software development obuhvata širok spektar specijalizacija.

Neki developeri se fokusiraju na front-end razvoj, kreirajući korisničke interfejse i iskustva.

Drugi se bave back-end razvojem, radeći na server-side logici i bazama podataka.

Pored ovih, postoje i developeri koji su specijalizovani za određene oblasti kao što su:

Mobile development: Razvoj aplikacija za mobilne uređaje koristeći jezike kao što su Swift za iOS ili Kotlin za Android.

Game development: Kreiranje video igara koristeći engine-e kao što su Unity ili Unreal Engine.

Embedded systems development: Razvoj softvera za ugrađene sisteme koji se koriste u industriji, automobilima, medicinskim uređajima i mnogim drugim aplikacijama.

Kada su u pitanju plaće u regiji, možemo primijetiti značajnu neto plaću po državama:

U Srbiji, prosečna plata za software developer-a, u zavisnosti od senioriteta, može isnositi od 948 EUR za juniore do 2.480 EUR za seniore.

Prosečna plata je oko 1500 EUR, prema podacima HelloWorld-a.

Raspon plata za osobe koje rade u sektoru informacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini obično se kreće od 684 EUR (minimalna plata) do 1.876 EUR (najviša prosječna plata).

Game developer-i mogu imati platu do 1894 EUR, a Android developer-i do čak 2.016 EUR.

IT industrija na Balkanu nudi širok spektar visoko plaćenih poslova.

S rastom potražnje za ovim vještinama, sve više mladih stručnjaka ulazi u ove oblasti, što dodatno podiže standarde i konkurentnost na tržištu rada.

Ukoliko razmišljate o karijeri u IT sektoru, sada je pravo vreme da se usmerite prema jednoj od ovih profitabilnih i dinamičnih oblasti.

O Autoru

Aleksandar Čolić, Avokado

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti