Kaspersky udružio napore sa Interpolom u borbi protiv sajber kriminala tokom Olimpijskih igara 2024.

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay

Kompanija Kaspersky je doprinela suzbijanju prevara tokom Letnjih olimpijskih igara 2024. u Francuskoj tako što je podelila podatke o pretnjama sa Interpolom u okviru projekta Stadia.

Inicijativa je osmišljena da osigura sajber bezbednost velikih međunarodnih događaja, uključujući sportske turnire, kulturna, društvena i verska okupljanja, kao i konferencije.

Sajber stručnjaci su se pozabavili pretnjama kao što su fišing veb stranice i prevare društvenog inženjeringa koje imaju za cilj krađu novca i akreditiva od navijača.

Napori Interpola tokom Letnjih igara uključivali su sprečavanje i rešavanje sajber kriminala u vezi sa Letnjim olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama 2024. u Francuskoj, obezbeđujući bezbednost miliona gledalaca i učesnika.

Projekat se fokusirao na prevare koje su kreirane da ukradu novac i podatke korisnika. Kao deo ovih napora, kompanija Kaspersky je sarađivala sa Interpolom i partnerima na projektu Gateway deljenjem specijalizovanih podataka o pretnjama.

Tim kompanije Kaspersky je primetio nagli porast obmanjujućih aktivnosti i sproveo detaljnu analizu fišing veb lokacija koje podsećaju na zvanične veb stranice Letnjih igara, otkrivajući ključne prevare koje su sajber kriminalci koristili da zloupotrebe uzbuđenje i poverenje gledalaca.

Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su brojne veb-sajtove za prevare koji su nudili karte za Letnje igre u Parizu, kao i lažne onlajn prodavnice koje nude robu poput majica, dresova i dodataka.

Takođe su otkrili lažne aukcije na kojima se tvrdilo da prodaju olimpijske medalje. Pored toga, istraživači kompanije Kaspersky identifikovali su sofisticiranije zamke.

U jednom slučaju, sajber kriminalci su iskoristili Olimpijske igre kao mamac, nudeći korisnicima dodatne mobilne podatke od njihovih operatera preko aplikacije WhatsApp.

Drugi napadači su namamili korisnike na navodne onlajn strimove događaja, koji su ih zapravo preusmerili na lažne stranice. Tamo su žrtve prevarene da učestvuju u lažnim takmičenjima, što je na kraju dovelo do finansijskih gubitaka i potencijalnog izlaganja njihovih ličnih podataka.

Pružajući Interpolu podatke o pretnjama u realnom vremenu, kompanija Kaspersky je pomogla da se identifikuju i neutrališu fišing prevare i druge lažne aktivnosti usmerene na navijače tokom Olimpijskih igara.

„Veliki globalni događaji kao što su Olimpijske igre, koje privlače milione gledalaca, često su glavne mete za sajber kriminalce koji žele da prevare navijače i ukradu njihove podatke i novac.

Da bi se zaštitili korisnici, saradnja između privatnog i javnog sektora je od suštinskog značaja u borbi protiv pretnji ovog razmera. Čast nam je da doprinesemo zajedničkim naporima u neutralizaciji globalnog sajber kriminala.

Deleći podatke o pretnjama, kompanija Kaspersky je posvećena aktivnoj podršci inicijativama Interpola, jačanju bezbednosnih mera i omogućavanju blagovremenih, proaktivnih akcija za zaštitu pojedinaca i društva u celini“, kaže Julija Šličkova, potpredsednica za odnose sa javnošću u kompaniji Kaspersky.

„Tokom Letnjih igara u Parizu, međunarodna saradnja je bila ključna kako bismo bili korak ispred sajber kriminalaca. Deleći podatke i najbolje prakse, policija i partneri su bili u mogućnosti da brzo odgovore na nove pretnje.

Interpol je blisko sarađivao sa partnerima iz privatnog sektora kao što je Kaspersky, kao i sa zemljama članicama kako bi zaštitili sportiste, navijače i kritičnu infrastrukturu od sajber-napada, pomažući da se organizuje bezbedan i siguran događaj za sve“, kaže Nil Džeton, direktor Interpola za sajber kriminal.

Kao deo svoje dugogodišnje saradnje, kompanija Kaspersky i Interpol su dosledno predvodili zajedničke operacije usmerene na borbu protiv sajber kriminala i doprineli projektima koji podižu svest o savremenim sajber rizicima.

Ovo partnerstvo takođe obuhvata pružanje podrške ljudskim resursima i obuku pripadnika policije.

Ranije je kompanija Kaspersky objavila istraživanje zasnovano na analizi skoro 25.000 besplatnih Wi-Fi pristupnih tačaka u Parizu tokom Letnjih olimpijskih igara.

Stručnjaci su otkrili da skoro 25 odsto ovih mreža ima slabu ili nikakvu enkripciju, što korisnike čini ranjivim na krađu ličnih i bankarskih podataka. Saznajte više u celoj objavi na blogu.

 

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti