Japan revidira osnovni energetski plan usred širenja AI

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Japansko ministarstvo industrije preispituje osnovni energetski plan zemlje u vreme kada niču novi data centri predviđeni za uspešan rad softvera veštačke inteligencije a koji zahtevaju stabilnu isporuku električne energije.

Osnovni energetski plan postavlja pravac srednjoročne do dugoročne energetske politike zemlje i ažurira se svake tri godine.

Očekuje se da će se pregled fokusirati na to kako pozicionirati nuklearne elektrane i obnovljive izvore energije od kojih su obe elektrane efikasne u planu smanjenja emisije ugljen-dioksida usred ubrzanog globalnog trenda ka dekarbonizaciji.

Revizija je pokrenuta na sastanku pododbora Savetodavnog komiteta za prirodne resurse i energiju, koji savetuje ministra industrije.

Osvrćući se na energetski pomak od fosilnih goriva kao što su nafta i ugalj, ministar industrije Ken Saito je na početku sastanka rekao:

- Japan je u najtežoj situaciji od kraja Drugog svetskog rata. Veliki deo nacionalne moći naše zemlje će odrediti to da li možemo da obezbedimo stabilno snabdevanje neugljeničnom energijom - naglasio je Saito.

Japanska vlada je postavila cilj smanjenja emisija CO2 i drugih gasova staklene bašte na neto-nulu do 2050.

Za dekarbonizaciju je neophodno da Japan smanji oslanjanje na proizvodnju toplotne energije, koja čini oko 70% ukupnog snabdevanja električnom energijom u zemlji. Sadašnji osnovni plan, sastavljen 2021. godine, predviđa da obnovljivi izvori energije učestvuju sa 36-38% u ukupnom snabdevanju električnom energijom u fiskalnoj 2030. godini, a da nuklearne elektrane učestvuju sa 20-22%.

Saito je na konferenciji za novinare ukazao na sve veći značaj suočavanja sa geopolitičkim rizicima, s obzirom na oslanjanje Japana na uvozne energetske resurse.

Prema ministarstvu industrije, cene tečnog prirodnog gasa su u proseku skočile šest puta od 2019. do 2022. godine zbog rata u Ukrajini.

Pogoršanje situacije na Bliskom istoku takođe zasenjuje nabavku energenata u Japanu, pošto ta zemlja uvozi oko 90% svoje sirove nafte iz regiona.

Očekuje se da će revizija energetskog plana uključiti diskusije o povećanju udela energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i pozicioniranju nuklearnih elektrana sledeće generacije u razvoju u javnom i privatnom sektoru.

Veštačka inteligencija

U međuvremenu, upotreba veštačke inteligencije se brzo proširila od ažuriranja osnovnog energetskog plana 2021. Generativna AI, kao što je ChatGPT, troši značajne količine električne energije kada obrađuje velike količine informacija.

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja električnom energijom postaje sve važnije u svetlu projekata izgradnje ili proširenja data centara za usluge veštačke inteligencije i izgradnje postrojenja za proizvodnju poluprovodnika.

Prema Organizaciji za međuregionalnu koordinaciju operatera prenosa, koju čine elektroenergetske kompanije, očekuje se da će maksimalna potražnja za električnom energijom u fiskalnoj 2033. godini biti 5,37 miliona kilovata veća nego u fiskalnoj 2023. zbog izgradnje i širenja data centara i fabrika poluprovodnika. Ovo je ekvivalentno proizvodnji oko pet nuklearnih reaktora.

Potražnja za električnom energijom mogla bi se dalje povećati ako se ubrza rast količine informacija koje obrađuje napredna AI.

U isto vreme, efikasna upotreba veštačke inteligencije je od suštinskog značaja za jačanje međunarodne konkurentnosti industrije Japana.

Izvor: Energija Balkana

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti