IFFA - VODEĆI SVETSKI SAJAM ZA TEHNOLOGIJU MESA I ALTERNATIVNE PROTEINE

IFFA je vodeći međunarodni sajam za industriju mesa i proteina, koji se održava svake tri godine u Frankfurtu. Proizvođači iz celog sveta na jednom mestu predstavljaju rešenja za preradu i pakovanje mesa i alternativnih proteina, inovativne sastojke i najnovije trendove.
Stručni posetioci dolaze iz industrije prerade proteina, mesarstva, sektora maloprodaje hrane, ugostiteljske industrije i širokog spektra dobavljača.
PROTEINSKI PROCES NA SAJMU IFFA
IFFA pokriva ceo proces prerade proteina, od osnovnog materijala do krajnjeg proizvoda.
Bez obzira da li je reč o mesu, ribi, biljkama, algama, pečurkama, insektima ili ćelijskim kulturama, sajam obuhvata tehnologije i rešenja za sve faze procesa: preradu, pripremu, oplemenjivanje, pakovanje, distribuciju i prodaju.
UNAPREĐENJE KONCEPTA IZLOŽBE 2025.
Sa optimizovanim konceptom izložbe, IFFA širi svoj asortiman proizvoda i još bliže povezuje faze obrade.
Novouvedene tematske oblasti "Svet prerade", "Svet pakovanja", "Svet sastojaka", "Svet novih proteina" i "Svet veština i prodaje" olakšaće posetiocima snalaženje na sajmu.
Po prvi put, deo hale 11.0 biće namenjen proizvodnoj grupi "Novi proteini".
AI, ROBOTIKA I SENZORSKA TEHNOLOGIJA PODIŽU INDUSTRIJU NA NOVI NIVO
Industrija prerade mesa i proteina suočava se sa velikim izazovima.
Pritisak na cene, širok asortiman proizvoda i stalni nedostatak kvalifikovane radne snage zahtevaju efikasne radne prakse kako bi industrija ostala konkurentna na globalnom nivou.
Sve veća automatizacija i inovativne tehnologije, poput veštačke inteligencije i robotike,predstavljaju potencijalna rešenja, jer mogu povećati produktivnost i smanjiti operativne troškove.
Pod motom "Maksimalne performanse", na sajmu će biti prikazano šta je već moguće, kakvi su trendovi i kojim putem industrija treba da ide u budućnosti .
Kao i u mnogim drugim industrijama, uvođenje veštačke inteligencije (AI) transformiše industriju mesa i proteina, podižući je na viši nivo.
AI omogućava mašinama ne samo da prikupljaju podatke iz različitih faza proizvodnje, već i da ih analiziraju i predlažu poboljšanja.
U slučaju poremećaja u proizvodnom procesu, AI može identifikovati uzročno-posledične veze i otkloniti probleme bez zaustavljanja proizvodnje ili ih sprečiti u budućnosti .
Ovo ne samo da povećava efikasnost, već i poboljšava bezbednost i za potrošače i za kompanije.
Industrijsko prepoznavanje i obrada slika takođe se oslanjaju na AI modele obučene za specifične primene.
Na primer, AI se koristi za sortiranje mesnih proizvoda prema veličini, obliku i strukturi, što istovremeno smanjuje opterećenje zaposlenih i povećava preciznost.
Ako se koristi za identifikaciju kriterijuma kvaliteta, poput sadržaja zrna ili masti , može značajno povećati prodajnu cenu pojedinih artikala.
Sistemi za obradu slike potpomognuti veštačkom inteligencijom koriste istorijske podatke kako bi u realnom vremenu pratili ceo proizvodni proces i otkrili nepravilnosti , poput anomalija u boji, prisustva stranih objekata ili neispravnog pakovanja.
Još jedna ključna oblast primene AI-a je prediktivno održavanje.
Sistemi potpomognuti veštačkom inteligencijom prate stanje mašina i predviđaju potencijalne kvarove, omogućavajući da se radovi na održavanju obavljaju samo kada je to neophodno.
Prema istraživanju kompanije McKinsey, prediktivno održavanje u prehrambenoj industriji može smanjiti troškove održavanja za čak 30% i povećati iskorišćenost postrojenja za 20%.
Za sve dodatne informacije o sajmu IFFA kontaktirajte zvaničnog zastupnika sajma, kompaniju Zodax d.o.o. Beograd, na info@serbia. messefrankfurt.com ili na telefon +381 11 3220 600.