Greenwashing najprisutniji u sektoru nafte i gasa, mnoge kompanije ponavljaju prekršaje

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay / ustalij_pony

Gotovo trećina kompanija koje su prošle godine označene zbog "greenwashinga" ponovo su uhvaćene u istim praksama 2024. godine, prema novom izveštaju firme RepRisk koja se bavi podacima o životnoj sredini, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG).

Nafta i gas su industrije koje su najviše uključene u slučajeve "greenwashinga", prenosi portal Edie.

RepRisk identifikuje "greenwashing" ispitujući preklapanje između dve ESG grupe pitanja: ekoloških briga i obmanjujuće komunikacije.

Identifikovan je 1.841 slučaj obmanjujuće komunikacije širom sveta u protekloj godini, od kojih se 1.038 (56%) odnosilo na ekološka pitanja.

Od 3.868 kompanija povezanih sa obmanjujućom komunikacijom, 2.213 (57%) su bile povezane sa ekološkim obmanama. To može uključivati preuveličavanje pozitivnog uticaja poslovanja, proizvoda ili usluga; nespominjanje negativnih uticaja; ili upotrebu nejasnih izraza koji mogu dovesti potrošače u zabludu.

Privatne kompanije su dominirale, čineći 70% slučajeva "greenwashinga."

Analiza je pokazala da je 30% prekršilaca iz prošle godine nastavilo da obmanjuje potrošače sa tvrdnjama o zaštiti životne sredine ove godine.

Prema izveštaju, ukupna ozbiljnost slučajeva "greenwashinga" porasla je globalno za 30% na godišnjem nivou, pri čemu su slučajevi visoke ozbiljnosti uključivali namerne i sistematske prekršaje ESG standarda koji dovode do štete po životnu sredinu ili korporativne kazne.

Evropa zabeležila značajan pad slučajeva

Evropa i Severna Amerika su prijavile najviše nivoe slučajeva "greenwashinga", a zatim slede Azija, Latinska Amerika i Karibi.

Međutim, izveštaj ističe da je Evropa ove godine zabeležila značajan pad slučajeva. Zemlje kao što su Velika Britanija, Holandija, Nemačka, Španija i Kina su takođe prijavile godišnji pad broja slučajeva "greenwashinga", uglavnom pod pritiskom regulatora.

SAD su, međutim, zabeležile preokret u prethodnom padu, sa porastom broja slučajeva "greenwashinga" od skoro 6% na godišnjem nivou. Ovo sledi nakon pada od 10% u prethodnoj godini.

Slučajevi visoke ozbiljnosti u SAD su skočili za 114% u poređenju sa 2023. godinom, dok su slučajevi niske i srednje ozbiljnosti opali za 34% i više od 15%. Stopa ponovljenih prekršaja u SAD iznosi 42%, što je znatno više od globalnog proseka od 30%.

Obmane najčešće u sektoru naftne industrije

Sektorski, nafta i gas su industrije sa najviše slučajeva "greenwashinga", a zatim slede prehrambena industrija i bankarstvo i finansijske usluge.

Međutim, sektor bankarstva i finansijskih usluga zabeležio je najveći pad na godišnjem nivou od gotovo 27%, dok su sektor maloprodaje, ličnih i kućnih proizvoda takođe opali za više od 25%. Prehrambena industrija je zabeležila najmanji pad, samo 3%.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti