EATON OSIGURAČI I DRUGE KOMPONENTE

Komentari: 0
Fotografija od: TME

Punjive ćelije se koriste u sve većem broju aplikacija, koje ne uključuju samo prenosive uređaje, već i skladištenje energije i vozila. Sve više, dizajneri i programeri traže komponente koje će biti pogodne za takve aplikacije, a ove se mogu naći u Eaton portfoliju.

U nastavku predstavljamo niz proizvoda koje nudi Eaton, jedan od vodećih dobavljača specijalizovanih za rešenja napajanja i upravljanja energijom.

Rešenja opisana ovde su elektromehaničke i elektronske komponente prilagođene za upotrebu u BMS-ovima (Sistem upravljanja baterijama), prisutnim u gotovo svakom uređaju koji koristi baterijske ćelije. Iako je izbor proizvoda napravljen imajući u vidu takve aplikacije (balansere, punjače, pretvarače), treba napomenuti da izdržljivost i specifikacija ovih komponenti omogućavaju njihovu upotrebu u širokom spektru drugih uređaja.

OSIGURAČI

U mnogim aplikacijama, osigurači štite komponente ili krugove i korisnike u istoj meri.

Stoga bi upotreba visokokvalitetnih elemenata trebala biti prioritet za svakog proizvođača elektronskih uređaja. U slučaju krugova napajanih baterijama, situacija je komplikovana time što zahtevaju komponente sa strogo definisanim parametrima, i samo originalne komponente mogu garantovati ispravne performanse.

Srećom, Eaton proizvodi karakterišu se ne samo širokim spektrom specifikacija, već i konkurentnim cenama.

Takođe, treba naglasiti da brend Bussmann, koji je deo Eaton korporacije, ima više od jednog veka iskustva u dizajnu i proizvodnji osigurača.

Ostaje jedan od prvih i najuspešnijih dobavljača takvih elemenata na globalnim tržištima.

Cilindrični osigurači

Cilindrični osigurači su i dalje među najčešćim rešenjima za zaštitu krugova industrijskih mašina i potrošačke elektronike (potrošačka elektronika, bela tehnika) ‒ mogu se naći u mnogim vrstama napajanja, pretvarača i drugih energetskih modula.

Eaton nudi takve komponente u mnogim popularnim veličinama, uključujući prečnike od 5 mm i 6,3 mm, i dužine od 8,7 mm do 32,6 mm.

Dolaze u staklenim i keramičkim verzijama (punjene peskom kako bi se eliminisao rizik od luka kada osigurač pregori).

Njihov dizajn im omogućava da štite krugove koji rade ne samo na tipičnim naponskim vrednostima (250 V AC), već čak i do 1 kV AC i 600 V DC (u zavisnosti od modela).

Proizvođač isporučuje sporootapajuće, srednje sporootapajuće, brze i ultrabrze osigurače ‒ možete izabrati pravu komponentu prema vašim potrebama, u zavisnosti od specifičnog opterećenja, pojave povećanih startnih struja itd.

Nazivne struje ovih osigurača kreću se od 5 mA do 63 A, s prekidnim kapacitetom koji kod nekih serija dostiže 30 kA na AC i 50 kA na DC.

TR5 osigurači

TR5 osigurači se koriste u PCB krugovima prvenstveno za zaštitu krugova napajanih iz mreže (Eaton osigurači su dizajnirani za 125 V, 250 V i 300 V AC).

Fotografija od: TME

Njihove prednosti uključuju malu površinu i mogućnost montaže direktno na PCB ‒ imaju vodove za montažu kroz rupe (THT) sa tipičnim rastojanjem terminala od 5,08 mm.

U TME katalogu, možete kupiti takve osigurače u rasutom stanju ili u Ammo pakovanjima.

Dostupni modeli karakterišu se nazivnim strujama od 0,4 A do 10 A (prekidni kapacitet do 100 A). Možete birati između brzootapajućih ili sporootapajućih osigurača.

TE5 osigurači

TE5 je pravougaoni format osigurača za montažu direktno u PCB krugove, sličan po zapremini TR5 cilindričnim elementima opisanim gore (imaju isto rastojanje terminala, tj. 5,08 mm).

Slično, TE5 osigurači dolaze i u brzootapajućim i sporootapajućim verzijama za upotrebu sa mrežnim naponima (od 125 V do 350 V AC).

Fotografija od: TME

Proizvodi ove vrste se prvenstveno koriste u krugovima potrošačke opreme, npr. punjača za baterije, napajanja/pretvarača, ali se ponekad koriste i u industrijskim aplikacijama.

Odabrani modeli TE5 osigurača iz Eaton-a dodatno imaju široku temperaturnu toleranciju u rasponu od -40°C do 125°C.

SMD OSIGURAČI

Popularnost SMD osigurača povećana je miniaturizacijom uređaja napajanih baterijama, delimično zbog male veličine samih komponenti, ali i zbog vrlo visokih struja koje najčešće vrste ćelija (litijum-polimer i litijum-jonske) mogu isporučiti.

Iz tog razloga, zaštita je potrebna ne samo za pretvarače i punjače, već i za balansere, pa čak i za same PCB-ove: čak i relativno mala baterija je sposobna da sagori tanke tragove na višeslojnom PCB-u.

SMD osigurači su dostupni u Eaton asortimanu u nekoliko standardnih pakovanja, kao što su: 0603, 1206, 2410 ili UM (tipično se koriste za montažu u specijalne držače).

Uprkos svojoj maloj veličini, odabrani modeli su dizajnirani da podnose napone do 350 V AC i 600 V DC i nazivnim strujama do 125 A (od 250 mA).

Slično većim komponentama, i ova grupa uključuje sporootapajuće i brzootapajuće verzije osigurača.

Fotografija od: TME

PASIVNE KOMPONENTE

Prenosivi uređaji napajani baterijama zahtevaju ne samo osigurače, već i mnoge zaštitne krugove dizajnirane da obezbede stabilno napajanje osjetljivim poluprovodničkim krugovima.

Brojne pasivne komponente za takve aplikacije mogu se kupiti iz Eaton asortimana.

VARISTORI

Varistori se obično koriste u kombinaciji s osiguračima za zaštitu krugova od naponskih skokova.

Njihov nelinearni otpor se koristi u DC i AC krugovima. Miniaturni varistori iz Eaton-a se proizvode u SMD pakovanjima u rasponu od 0402 do 4032.

Varistori mogu raditi na naponima od 16 V do 240 V i sposobni su da podnose strujne vrhove do čak 1,2 kA (odabrani modeli).

Fotografija od: TME

OTPORNICI

Eaton precizni otpornici imaju toleranciju od ±1%.

Omogućavaju proizvodnju visoko preciznih krugova, što ih čini idealnim za upotrebu u krugovima sa regulatorima napona, A/D i D/A pretvaračima, operacionim pojačavačima, deliteljima itd.

Kao površinski montirani otpornici snage do 3 W, mogu se kupiti u TME katalogu, postoje i dodatne komponente koje se mogu koristiti u zahtevnijim krugovima, kao što su kontroleri motora.

Fotografija od: TME

Takođe je vredno napomenuti da su neki Eaton proizvodi proizvedeni u skladu sa AEC-Q200 standardom, što znači da se mogu koristiti u automobilskoj industriji.

Termička tolerancija (koja može doseći do 170°C) i temperaturni koeficijent od 50 ppm/°C su takođe značajni.

FILTERI PROTIV SMETNJI

Fotografija od: TME

Slično gore opisanim otpornicima, Eaton filteri protiv smetnji su takođe dizajnirani sa automobilskim aplikacijama na umu: prvenstveno za zaštitu krugova CAN komunikacione magistrale koja se obično koristi u motornim vozilima.

Mogu se primeniti i u jedinicama za kontrolu motora (ECU) i sistemima za električno upravljanje (EPS).

Induktivni filteri su dizajnirani za rad na naponima do 50 V ili 80 V i u širokom temperaturnom rasponu (od -40°C do 105°C).

Njihova izdržljivost, širok izbor različitih parametara i kompaktne dimenzije takođe im omogućavaju da se koriste u BMS-ovima, tj. za upravljanje energijom u višecelijskim baterijama.

NTC TERMISTORI

U kontroli baterijskih ćelija, nadzor temperature je veoma važan faktor.

Ovo je posebno tačno kada se radi o aplikacijama u kojima se koriste baterije velikog kapaciteta i litijum-polimer baterije.

Fotografija od: TME

Termički uslovi moraju se uzeti u obzir i u slučaju sistema za povrat energije gde se koriste superkondenzatori.

Za takve aplikacije, Eaton je dizajnirao specijalne NTC termistore (tj. sa negativnim temperaturnim koeficijentom) sa tolerancijom od ±1%.

Pogodni su za radne temperature od -40°C do 125°C i pokazuju (nominalni) otpor od 10 kΩ ili 100 kΩ.

THT vodovi omogućavaju njihovo postavljanje blizu ćelija ili drugih objekata koji se nadgledaju (kada su povezani žicama).

Originalni izvor texta: TME















0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti