Data centri će emitovati 2,5 milijardi tona CO2 do 2030. godine

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Očekuje se da će globalna industrija data centara emitovati približno 2,5 milijardi tona ekvivalenta ugljen-dioksida do 2030. godine, prema nedavnom izveštaju Morgan Stenlija.

Ovaj nivo emisija predstavlja oko 40% ukupnih godišnjih emisija gasova staklene bašte Sjedinjenih Američkih Država.

Tehnološki giganti, kao što su Google, Microsoft, Meta i Amazon ubrzano proširuju data centre kako bi podržali rastuće zahteve veštačke inteligencije i računarstva u oblaku.

Iako su ovi objekti ključni za tehnološki napredak, oni su takođe značajni potrošači električne energije, što doprinosi globalnim emisijama ugljen-dioksida.

Izveštaj Morgan Stenlija naglašava da rast predstavlja veliku priliku za razvoj rešenja za dekarbonizaciju, ističući potencijal za investicije u čistu energiju, energetski efikasne tehnologije i zelene građevinske materijale.

Kako ove kompanije teže da ispune svoje klimatske ciljeve do 2030. godine, očekuje se rast investicija u tehnologije za hvatanje, korišćenje i skladištenje ugljen-dioksida (CCUS) i procese uklanjanja ugljen-dioksida (CDR).

Problem i nedostatak vode

Osim potrošnje električne energije, javlja se i problem nedostatka vode, jer data centri koriste vodu za hlađenje servera i mrežne opreme kako bi se sprečilo pregrevanje.

Amazon Web Services finansira šest novih projekata za obnovu vodnih resursa u slivovima koji su pod pritiskom klimatskih promena, rasta populacije i ekonomske aktivnosti.

Tokom 2023. godine, projekti za obnovu vodnih resursa kompanije vratili su 3,5 milijardi litara lokalnim zajednicama kroz 15 projekata.

Sa šest novih investicija najavljenih u Brazilu, Kini, Čileu i SAD, biće vraćeno više od 7 milijardi litara vode svake godine, kada svi projekti budu završeni, najavio je Amazon.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti