Čadež: Srpske i japanske firme zajedno grade budućnost

Komentari: 0
Fotografija od: Boban Ristić

Srbija ima veoma uspešne kompanije u skoro svim sektorima privrede, od IKT-a do industrije hrane, koje mogu biti dobri i pouzdani partneri u Evropi japanskim firmama, a zajedno možemo da kreiramo rešenja za budućnost, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) na Poslovnom forumu Srbija - Japan.

Forum je organizovan u okviru posete najveće japanske privredne delegacije Srbiji koja broji preko 100 privrednika iz 75 kompanija. Prvi deo foruma bio je posvećen razgovorima predstavnika japanske delegacije sa ministrima u Vladi Srbije, a učesnicima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo je najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila Srbiju i hvala vam što ste ovde. Uspešno smo unapredili naše odnose, zajedno smo uradili dosta dobrog posla, uključujući i nove japanske investicije u Srbiji. Povezivanje sa Japanom je od najvećeg značaja za nas i zato vas molim da češće posećujete našu zemlju. Dragi prijatelji, želim vam da se osećate kao kod kuće u Srbiji, a mi ćemo dati sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner“, istakao je predsednik u obraćanju na Poslovnom forumu Srbija – Japan, u prisustvu Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Jetro i predstavnika japanskih kompanija.

Čadež je na skupu u Palati Srbija koji je okupio više od 250 srpskih i japanskih privrednika istakao da na forumu učestvuju vodeće kompanije iz Srbije i Japana koje već “žive budućnost” i da zajedno mogu kreirati najinovativnija rešenja u svim sektorima. Zahvalio je premijeru Vučeviću na podršci poslovnoj zajednici i posvećenosti stvaranju poslovnog ambijenta koji obara rekorde u privlačenju investicija - 75 odsto svih ulaganja u regionu je u Srbiji, a godišnja vrednost prelazi četiri milijarde evra.

“Nama je softver prvi izvozni proizvod, izvoz je porastao deset puta za deset godina, deca nam uče programiranje već u osnovnoj školi. Nema sektora u kome ne možemo uspešno da sarađujemo sa japanskim firmama”, rekao je Čadež.

Ističe veoma uspešne kompanije, lidere u inovacijama kao što su Institut Biosens, Majnd park u Kragujevcu, Termometal, Netiko, DP World, Mikroelektronika i druge. Predsednik PKS je najavio organizaciju velikog Poslovnog foruma u Japanu u okviru izložbe Ekspo 2025 koja se sledeće godine održava u Osaki.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti