Američka TD banka platiće tri milijarde dolara: Nije na propisani način pratila pranje novca narko kartela

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay

Američka TD banka platiće tri milijarde dolara zbog toga što nije na propisani način pratila pranje novca narko kartela, objavili su regulatori.

U taj iznos je uključena kazna od 1,3 milijarde dolara, koja će biti plaćena američkom Ministarstvu finansija, što je rekordna kazna izrečena jednoj banci, a 1,8 milijardi dolara TD banka će platiti Ministarstvu pravde i izjasniće se krivom po optužbi da je prekršila Zakon o bankarskoj tajni i dozvolila pranje novca, prenosi CNN.

Ministarstvo pravde je u saopštenju navelo da TD banka ima "dugoročne, sveprisutne i sistemske nedostatke" u svojim procedurama praćenja transakcija.

Više od 90 odsto transakcija nije bilo kontrolisano u periodu od januara 2018. do aprila ove godine, što je "omogućilo da tri mreže za pranje novca prebace više od 670 miliona dolara preko računa TD banke", navodi se u saopštenju.

"U jednom slučaju, zaposleni u TD banci dobili su poklone u vrednosti većoj od 57.000 dolara, kako bi više od 470 miliona dolara gotovinskih depozita izostavili iz kontrolnog mehanizma za pranje novca i da ih ne prijave u obaveznim izveštajima", saopštilo je Ministarstvo pravde.

U povezanom saopštenju, Kancelarija kontrolora, američka agencija koja reguliše banke, navela je da takva obrada transakcija u iznosu od više stotina miliona dolara predstavlja "veoma sumnjivu aktivnost" TD banke.

Prošle godine, TD banka je platila 1,2 milijarde dolara da bi se oslobodila tužbe u kojoj se navodilo da je umešana u zloglasnu Ponci šemu od sedam milijardi dolara, koju je organizovao ozloglašeni finansijer Alen Stenford pre više od decenije.

Novac je upotrebljen za isplatu žrtvama šeme, ali je banka tada negirala da je napravila bilo kakvo krivično delo.

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti