Švajcarci zainteresovani za otkup gaveza - Malo plantaža lekovite biljke u Srbiji

Komentari: 0

Iako je gavez izuzetno lekovita biljka u Srbiji postoji svega nekoliko plantaža na kojima se uzgaja. Bogdan Krga iz okoline Pančeva ove godine je zasejao gavez na površini od 60 ari.

Biljka traži vlažnije zemljište i nema potrebe da se mnogo tretira hemikalijama, a najvažniji je koren koji teži i do jednog kilograma. Od njega se prave lekovite kreme protiv bolova i raznih upala, za zarastanje tkiva i kostiju.

- Obradili smo ga mašinski, proplevili, mora da se drži uzorna čistoća. Nema nikakve zaštite hemijskim sredstvima, samo jedno prskanje lakim preparatom u fazi nicanja. Napada ga buvač, kao i rasad kupusa, tada se oprska i nikad više - objašnjava Krga.

On je ovim poslom počeo da se bavi prošle godine, kada je zasejao svega dva reda od 100 metara. Ove godine očekuje bolji rod jer su i vremenski uslovi povoljniji.

Prvu berbu imao je početkom juna zbog semena za sopstvene potrebe, a druga kreće u oktobru. Najpre se pokosi, zatim traktor podriva zemlju i na kraju radnici skupljaju koren.

Inače, za uvoz gaveza iz Srbije najzainteresovaniji su Švajcarci.

- Postoje četiri otkupljivača iz Švajcarske. Oni uglavnom uzimaju samonikli gavez iz Obedske bare, ali više bi voleli plantažni jer ima više aktivne materije - navodi Krga.

On kaže da je ovu biljku lako uzgajati jer je veoma vitalna i najavljuje da će je sledeće godine zasejati na još dva hektara.

 

Izvor: RTV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti